• Auteur Jan Mulder met zijn boek ¿Major Taylor raast door Nederland¿.

    Victor Schutijser

Maarnaar schrijft boek over eerste zwarte wereldkampioen wielrennen

MAARN Jan Mulder heeft de afgelopen tien jaar op en af gewerkt aan zijn boek over de eerste zwarte wereldkampioen wielrennen: Major Taylor. Nu is het zover, 'Major Taylor raast door Nederland' is klaar. De hoofdpersoon raasde over de baan, in 1898 was hij zelfs sneller dan de snelste auto die er toen was. Mulder heeft het boek zelf uitgegeven, het ligt in lokale boekhandels en is online te krijgen.

Victor Schutijser

FASCINATIE Mulder werkte bij een IT-bedrijf waar ze al heel vroeg internet hadden. Hij was al geïnteresseerd in wielrennen en een collega in Amerika begon over Major Taylor. ,,Toen ben ik gaan lezen over hem. Hij bleek in 1901 in Europa te zijn geweest, later kwam ik erachter dat hij in 1902 in Maastricht en Amsterdam is geweest", vertelt Mulder over de start van zijn fascinatie.

In eerste instantie dacht Mulder niet gelijk aan het schrijven van een boek. ,,Ik wilde een artikel schrijven over de wedstrijd die Taylor reed in Amsterdam", vertelt Mulder. Door de digitalisering van allerlei archieven de afgelopen jaren kwam er zoveel materiaal beschikbaar dat eerst heel moeilijk te vinden was, dat er nu ruimte kwam voor een boek.

Het onderwerp van het boek is Major Taylor, maar Mulder heeft verder gekeken dan alleen het alleen zijn leven. Ook de maatschappij, techniek en stand van de wereld uit die tijd komt langs. ,,Ik vroeg me ook af wat er bijvoorbeeld op de voorpagina stond van een krant die schrijft over de wedstrijd van Taylor. Dat geeft een goed tijdsbeeld", aldus Mulder.

KRANTENARCHIEF Als belangrijke bron heeft Mulder krantenarchieven gebruikt. ,,Door de kranten van toen te lezen kijk je door de ogen van iemand uit die tijd. Tegenwoordig is het heel makkelijk om kranten van vroeger te lezen en er in te zoeken", vertelt Mulder. Een andere belangrijke bron is de biografie van Taylor, die hij zelf geschreven heeft toen hij 40 jaar was. Dat boek heeft hij geschreven aan de hand van zijn plakboek, dat hij tijdens zijn carrière heeft bijgehouden.

Om het levensverhaal en de context te illustreren bevat het boek zestig afbeeldingen en een uitgebreide bronvermelding, handig voor wie zelf onderzoek wil doen.

ACHTERGESTELD Het boek beschrijft hoe eind negentiende eeuw zwarten in Amerika steeds meer werden achtergesteld - ze mochten soms hotels en restaurants niet in. Voor een zwarte wielrenner kon het gevaarlijk zijn een wedstrijd te winnen van een blanke; dat kon hem zelfs het leven kosten. Toch ontwikkelde Taylor zich tot wereldster: over de hele wereld stroomde het publiek voor hem naar de banen. Zijn leven leest als het klassieke Amerikaanse verhaal - van krantenjongen tot miljonair.

'Major Taylor raast door Nederland' bevat zijn levensverhaal en dat van zijn tegenstanders, vertelt over de wedstrijden die hij hier rijdt, beschrijft het wielerwereldje uit die tijd. Het bevat veel afbeeldingen die een goed beeld geven van de (sport)wereld uit die tijd, waaronder tot nu toe onbekende cartoons van Jaap Eden uit Amerikaanse bladen. Kranten en boeken uit die tijd geven een confronterend beeld hoe men in ons land tegen hem aankeek.

Op de achterkant staat wat de bekende sportschrijver Auke Kok van het boek vindt: 'De fascinatie van de schrijver voor geschiedenis, wielrennen en onrecht spat van iedere bladzijde. Bijzonder!' Het boek Major Taylor raast door Nederland ligt in lokale boekwinkels en is online te bestellen.