• Jeroen van der Veer

'Ik durf te wedden dat ik alle leden ken'

DOORN Zeg je Ed Waelpoel, dan zeg je al vrij snel golf. De 67-jarige ademt de sport en is er al langere tijd helemaal verslaafd aan. Eigenlijk is hij altijd wel met het geliefde balspelletje bezig en in De Doornse Golf Club kan hij dan ook zijn hele ziel en zaligheid kwijt.

Jeroen van der Veer

Bij de oprichting in 1993 was de vicevoorzitter al betrokken en nog altijd is hij een prominent lid binnen de vereniging. ,,Vorig jaar werd de voorzittershamer van mij overgenomen", duidt Waelpoel. ,,Dat betekent echter niet dat ik niets meer doe hoor. Ben hier nog genoeg te vinden en blijf hier voorlopig ook nog wel."

De vereniging in Doorn is zo'n beetje zijn figuurlijke kindje en als hij eenmaal begint te praten over de sport, dan houdt de gepensioneerde marinier niet meer op. ,,Weet je wat het is", verontschuldigt hij zich min of meer. ,,Je hebt hier zoveel diverse mensen bij elkaar en toch is iedereen gelijk. Die saamhorigheid die je hier merkt en voelt is heerlijk."

Zo'n 200 leden telt de vereniging en de vrijwilliger durft te beweren dat hij ze allemaal kent. Veel van hen zetten zich, net als Waelpoel, ook vrijwillig in voor De Doorsne Golf Club. ,,Elke maandag staan wij hier met een grote groep de holes schoon te maken. Eerst met z'n allen een bak koffie en vervolgens aan de slag. Het is dan ook leuk dat ik voor deze rubriek ben gevraagd, maar er zijn bij onze vereniging nog veel meer gouden vrijwilligers."

Als Waelpoel niet in Doorn is, dan is hij bij een golfvereniging in Hilversum te vinden. Tja, een beetje golfgek is de 67-jarige dus wel. ,,Dat kun je wel zeggen. In mijn marinierstijd was ik sportinstructeur en ik vind elke sport met een bal leuk. Alleen in de loop der jaren werd de bal ook steeds kleiner. We zijn uiteindelijk bij de golfbal terecht gekomen en ik ben niet van plan die ooit nog weg te doen."

,,Mijn vrouw zegt wel eens dat ik er teveel mee bezig ben", vertelt Waelpoel in de kantine van de tennisvereniging. ,,Een eigen clubhuis hebben wij niet en door een samenwerking kunnen wij hier terecht. In de winter is dat natuurlijk perfect. Tijdens de zomer zitten wij met onze leden lekker buiten en hebben wij een koelkastje voor de drankjes. We hebben niet veel nodig om plezier te hebben."

Als hem gevraagd wordt wat de golfclub zo speciaal maakt, noemt de fanatiekeling de sociale betrokkenheid. ,,Iedereen kent elkaar en men wil elkaar ook helpen. Zo is er hier een lid die zijn dementerende vrouw meeneemt en samen rijden ze dan in een buggy van hole naar hole. Dat is toch machtig mooi? Ik word blij als anderen blij zijn. Ben een echt mensenmens. Daarom steek ik zoveel tijd en energie in de club. Ik geef veel, maar krijg nog meer terug."

Label:

Clubgezichten