• Thijs van Hofweegen toont in zijn Amersfoortse trainingsbad met trots zijn behaalde medailles.

    Jeroen van der Veer

'Ik ben nu geen pannenkoek meer'

MAARN Als een trotste pauw loopt Thijs van Hofweegen de Amerana binnen in Amersfoort. In de rugzak van de 21-jarige zitten zijn vier medailles van het afgelopen EK en daar heeft de paralympische zwemmer keihard voor gewerkt. ,,De bondscoach noemde mij een pannenkoek toen ik op een onderdeel werd gediskwalificeerd, maar inmiddels vind hij dat niet meer, hoor."

Jeroen van der Veer

Terwijl de bondscoach niet zo gek ver achter hem zit, neemt de inwoner van Maarn plaats in de hal van zwembad. De inwoner van Maarn zwemt dagelijks in Amersfoort om zijn doelen te realiseren en optimaal te kunnen presteren op grote toernooien. Inmiddels liggen de medailles uit Dublin voor hem; drie keer goud en één keer brons. ,,Het harde werken wordt beloond, maar ik wil meer."

JUISTE SNAAR Als Van Hofweegen nog een keer terugblikt op het succesvolle kampioenschap, verdwijnt de glimlach geen moment van zijn gezicht. Oké, een keer dan. Als hij vertelt over de twee diskwalificaties. ,,Dat gebeurden jammer genoeg bij twee onderdelen. Inmiddels besef ik dat het mijn eigen fout was, maar toen niet. Ik was boos en teleurgesteld. Op de scheidsrechter en op mijzelf. Ik ben die races ook niet gezien en ben in het hotel gaan rusten."

Omdat de zwemmer inmiddels een gevestigde naam in zijn sport is, was ook de bondscoach een klein beetje teleurgesteld. Op dat moment had hij nog geen vier prijzen gepakt in Dublin en dat vond hij zonde. Een gesprek tussen de coach en de pupil volgde en eerstgenoemde wist de juiste snaar te raken bij zijn talent. ,,Hij noemde mij de pannenkoek van het toernooi, omdat hij door had dat ik meer kon laten zien dan dat ik deed. Aan het eind van het toernooi zei hij mij dat ik nu geen pannenkoek meer ben."

SCHAKELEN Beiden kunnen ze lachen om het tafereel dat zich afspeelde in Ierland, maar te veel nagenieten is momenteel geen optie meer. Van Hofweegen wil altijd meer en dat is nu niet anders. Dat zijn prijzenkast inmiddels uitpuilt met de medailles, boeit hem niet. Er kunnen altijd meer plakken bij en het liefst die van goud. ,,Ik wil wereldkampioen worden", is hij dan ook stellig.

Toch heeft de goedlachse zwemwonder vorige maand amper tot niet in het water gelegen. In de vakantieperiode ging de 21-jarige met zijn gezin een paar dagen erop uit en dat zijn de moment waarop hij kon uitrusten. ,,Ik heb nul meter gezwommen. Van elke dag trainen naar helemaal niet. Dat was even schakelen, maar wel lekker."

PRESTEREN Inmiddels zitten er al flink wat trainingsuren op en is het vizier op het Wereldkampioenschap in 2019 gericht. ,,De borstcrawl is mijn onderdeel, maar ik wil in andere disciplines nog beter worden. Het sprinten bijvoorbeeld. Daar gaan we mee aan de slag."

Want alle prijzen die Van Hofweegen tot nu toe heeft gepakt waren mooi, maar hij begint gewoon weer op nul. ,,Keihard trainen met de bondscoach en teamgenoten is wat ik nu moet doen. Tijdens wedstrijden merk ik dat tegenstanders steeds meer op mij beginnen te letten en positief over mij praten. Dat zorgt een beetje voor druk, maar ik heb die spanning nodig om te presteren. Ik wil namelijk nog veel meer winnen."