• Monique José Timmermans

Heuvelrug-2-Daagse krijgt een vervolg

HEUVELRUG Wandelen door de natuur op een maximaal onverharde route, dat is de Heuvelrug-2-Daagse. Na het succes van vorig jaar krijgt het evenement een tweede editie op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september. Wederom zijn de start en finish bij De Bonte Vlucht tussen Doorn en Leersum. ,,Nieuw is dat er op beide dagen ook een 10 km route is toegevoegd, naast de bestaande 20 en de 40 km. Inschrijven kan vanaf nu via de website www.greenrace.nl."

Monique José Timmermans

Met een 10 km afstand in het parcours wordt een groter publiek aangesproken. Vorig jaar deden tweehonderd wandelaars mee, dit jaar is de ambitie vijfhonderd inschrijvingen. Marga van het Erve vertelt: ,,Door de iets kleinere opzet vorig jaar is er ruimte geweest voor veel aandacht en alle details. Dat maakte het mogelijk om te leren en bij de evaluatie hebben we besloten dat we een grotere groep prima aankunnen. De organisatie staat als een huis en de Bonte Vlucht is een geweldige uitvalsbasis met veel ruimte."

SFEERPLEIN Die ruimte wordt benut voor een sfeerplein met natuurgerelateerde en lokale ondernemers. Van chocolaterie tot Kunstgilde, van de lokale werkplaats van Bartiméus tot imker en zelfs een medische voetmassage is mogelijk. Het is er vooral gezellig napraten met andere wandelaars en supporters. Voor de deelnemers is er parkeerruimte, maar ook met openbaar vervoer goed bereikbaar. Er zijn goede horecavoorzieningen en een speciaal arrangement om op de camping te overnachten.

ROUTES De routes gaan zaterdag in oostelijke richting en zondag naar de westkant van de Heuvelrug. ,,Door de afwisselende natuur met bos en heide. En kuitenbijtertjes hoor met het geaccidenteerde landschap", lacht Van het Erve. ,,En vaak hoorden we dat zelfs wandelaars uit de regio op plaatsen waren geweest die ze niet eerder hadden gezien."

MINDER MASSAAL Van het Erve liep regelmatig de Nijmeegse Vierdaagse en dat inspireerde haar en initiatiefnemer Cees van Dijck. ,,Deze Heuvelrug-2-Daagse is veel minder massaal, er is alle rust om van de omgeving te genieten. Stichting Green Race heeft als doel in en voor de natuur te sporten. Een deel van het inschrijfgeld is dan ook bestemd voor een project in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug."

GROEPEN De opzet is zo gekozen dat families of vriendengroepen makkelijk kunnen deelnemen, ook al hebben ze een verschillend loopniveau. ,,De starttijden voor de verschillende afstanden liggen dicht bij elkaar, om 8.00, 9.00 en 10.00 uur en op beide dagen kan een verschillende afstand worden gekozen. Eén dag lang en de andere korter? Geen probleem. Zelfs inschrijven voor één dag is mogelijk. De 10 km buigt eerder af van de 20 km route en de 40 km wandelaars lopen een extra lange lus. Onderweg is er voor iedereen gelegenheid om een rustpauze te nemen bij een horecagelegenheid langs de route en in de middag staat er een ijscokar met ambachtelijk schepijs op een punt waar alle afstanden passeren."

MEDAILLE Is de eindstreep gehaald dan wacht de gezelligheid op het sfeerplein en natuurlijk een medaille. ,,Onze medailles zijn zeer gewild hebben we gemerkt. Het zijn houten schijven die van takken zijn gezaagd met een brandstempel erop. Gemaakt door de mensen op de dagbesteding en allemaal net even anders."

INFORMATIE Kijk voor alle informatie of om in te schrijven op www.greenrace.nl. Hier staan ook de globale routes en kosten voor deelname vermeld.