• Coach Henk Groener tijdens de training op Papendal van de handbalsters voorafgaand aan de Olympische Spelen in Rio.

    Robin van Lonkhuijsen

Henk Groener stopt na EK als bondscoach

LEERSUM (ANP) Henk Groener is bezig aan zijn laatste maanden als bondscoach van de Nederlandse handbalvrouwen. Hij stopt na het EK in Zweden in december, meldde het handbalverbond NHV zondag.

De Leersumer leidde Oranje vorig jaar december naar het zilver op het WK in Denemarken en werd met de ploeg vierde op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. De 55-jarige Arnhemmer was de afgelopen acht jaar bondscoach van de vrouwen.

Onder Groener heeft het vrouwenteam gestage progressie gemaakt. Hij smeedde Oranje tot een hechte formatie die met snel combinatiespel geleidelijk de wereldtop bestormde. Met als summum het zilver op het WK van 2015 en de vierde plaats in Rio.

,,Ik kijk met veel plezier terug op deze tijd. We zijn gegroeid naar een team dat niet alleen vanzelfsprekend aanwezig is op EK's en WK's, maar ook meedoet in de strijd om de medailles. Die zilveren WK-medaille was een duidelijk bewijs van de progressie die we de afgelopen jaren hebben geboekt'', laat Groener weten in een persverklaring.

Groener heeft besloten zijn op 1 januari 2017 aflopende contract niet te verlengen. Hij ziet onvoldoende uitdaging in een nieuwe cyclus van vier jaar als bondscoach tot en met de Spelen van 2020 in Tokio. Wie hem gaat opvolgen is nog niet bekend.

Groener maakt dit jaar af bij Oranje, dat begin oktober nog een oefentoernooi speelt in Eindhoven tegen Servië en Roemenië. Het EK in Zweden wordt zijn laatste klus. De handbalsters eindigden op het vorige EK als zevende.