'Heerlijk om die vrolijke gezichten te zien'

DRIEBERGEN Voor het eerst heeft een G-hockeyteam van Shinty een wedstrijd gespeeld. Met veel plezier speelden vier dames en een heer in een oefenpartij tegen Schaerweijde. De einduitslag werd 8-8, maar de grootste winst zat hem in het feit dat er geen verliezers waren. ,,Heerlijk om die vrolijke gezichten te zien."

Jeroen van der Veer

Aan het woord is Garnt van Logtestijn, de voorzitter van de G-hockey commissie bij Shinty.. Nadat vorig voorjaar door de hockeyclub uitgesproken was om G-hockey te gaan opzetten, heeft hij met aantal anderen een commissie gevormd om dit te gaan realiseren.

Al snel werd duidelijk dat er draagvlak was. ,,Hockey is voor iedereen. Niemand uitgezonderd", benadrukt Van Logtestijn. ,,Wij willen bij onze vereniging iedereen de mogelijkheid bieden om de sport te beoefenen."

G-hockey is bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking, een sociaal-emotionele beperking of een lichte motorische beperking (niet rolstoel-afhankelijk). Ook mensen met een stoornis in het autistisch spectrum of een andere beperking zoals bijvoorbeeld slechtziendheid, doofheid, spraakstoornis en ADHD zijn welkom bij Shinty.

VORDERINGEN ,,We maken goede vorderingen", vertelt de voorzitter enthousiast. ,,Inmiddels hebben we vijf actieve G-hockeyers. Nou kan je denken dat dit weinig is, maar dit hebben we in een half jaar voor elkaar gekregen. We zitten in een opstartfase en willen en kunnen nog doorgroeien. Ons doel is om aan het eind van het kalenderjaar tien spelers en/of speelsters te hebben."

En dat is niet ondenkbaar. Zo gaat de hockeyclub meerdere verenigingen en instanties in de regio af om leden te werven. ,,Hierbij moet je onder andere denken aan scholen voor speciaal-onderwijs en andere hockeyclubs in de gemeente. We doen dit, omdat wij iedereen het gunnen om te hockeyen en we denken dat dit in een behoefte voorziet. In de regio heb je geen andere hockeyverenigingen die G-hockey aanbieden en dus werken we nu onder andere aan naamsbekendheid."

ECHTE TRAINER Op de vereniging worden de spelers begeleid door een echte trainer. Voor dit seizoen is ervoor gekozen om alleen nog maar te trainen en enkele oefenwedstrijdjes te spelen. De trainingen vinden plaats op de drukke zaterdagochtend, als andere jeugdelftallen hun wedstrijden spelen. ,,Hierdoor zien alle clubleden het G-hockey en voelen de G-hockeyers dat ze bij de club horen. Zij zijn echt één van onze club en dat laten we op deze manier zien."

Zoals gezegd; Shinty wil meer en beter. Naast de huidige spelers wil de vereniging graag nog meer leden verwelkomen. Alle attributen zijn al aangeschaft en doordat speelsters van de A-junioren de trainer ondersteunen, kan de vereniging meer G-hockeyers aan.

,,Jong of oud, het maakt ons niet uit", benadrukt Van Logtestijn. ,,Ons motto is dan ook 'iedereen is welkom en niemand staat buitenspel' en 'gewoon wat gewoon kan, en aangepast wat aangepast moet'."

Om nieuwe leden te enthousiasmeren , mogen er eerst aan drie proeftrainingen meegedraaid worden. ,,Die zijn helemaal gratis en vrijblijvend. Hierdoor krijgen zij de mogelijkheid om te ervaren of G-hockey wat voor ze is."

Meer informatie is te vinden op de website van de hockeyclub: www.shinty.nl of via e-mail: g-hockey@shinty.nl.