• Jurgen van Teeffelen

Hebben jeugdsporters in Driebergen last van selectiestress?

DRIEBERGEN Vorig jaar verschenen alarmerende berichten in de landelijke media over de toegenomen selectiestress onder de sportende jeugd en hun ouders. Speelt dit eigenlijk ook bij de sportverenigingen op de Utrechtse Heuvelrug? De Kaap- Stichtse Courant nam het selectiebeleid van FC Driebergen en Shinty onder de loep.

Jurgen van Teeffelen

Reuze spannend klinkt het, de uitnodiging die een groep jeugdleden van Shinty een maandje geleden in de mailbox kreeg. ,,Je meldt je dertig minuten van te voren in het clubhuis, daar krijg je een rugnummer. Je draagt een wit T-shirt, maar zorg dat je ook een zwart T-shirt bij je hebt. Neem je scheenbeschermers en bitje mee, zonder deze bescherming mag je niet mee doen! Verdere instructies krijg je ter plekke." Een onwetende lezer zou zomaar kunnen denken dat de Driebergse hockeyclub een enerverende survivaltocht of zinderend nachtspel voor zijn jeugd organiseert. Maar in werkelijkheid gaat het hier om de selectietrainingen.

,,Het dieptepunt van het jaar'', zo noemde directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee de trainingen vorig jaar in de Volkskrant. Hij gaf aan zich kapot te ergeren aan voetbalvaders en -moeders die er volgens hem alsmaar massaler van overtuigd zijn dat hun kind de volgende Johan Cruijff of Marco van Basten wordt en met minder geen genoegen nemen. Dat terwijl selectietrainingen kinderen onnodig extra druk geven. ,,Je moet als kind sterk in je schoenen staan, wil je met die druk om kunnen gaan'', aldus Van der Zee.

 

S-WOORD Wie bij FC Driebergen het onderwerp selectie aankaart, komt van een koude kermis thuis. Nils Kruis, voorzitter van de technische commissie: ,,We vermijden tegenwoordig het s-woord en aparte trainingen aan het eind van het seizoen ten behoeve van de teamindeling doen we niet meer." Maar dat alle kinderen bij FC Driebergen dan maar los van hun niveau door elkaar gehusseld worden, is ook niet het geval. Kruis: ,,Vanaf de jongens onder 9 kijken we samen met de trainers, een interne scout en de afdelingscoördinatoren in welk team een speler zich het beste kan ontwikkelen. Techniek, inzicht en motoriek zijn daarbij de onderdelen die er toe doen. Vanaf dan worden kinderen eigenlijk het hele jaar door in de gaten gehouden: wanneer een speler meer weerstand aankan, komt hij in een hoger team terecht." Ook in dit systeem zijn er pogingen van ouders om hun kind in een hoger team te krijgen, vertelt Kruis. ,,Dat is, denk ik, van alle tijden. Maar omdat alle kinderen op dezelfde onderdelen worden bekeken, kan ik prima uitleggen waarom een spelertje wel of niet in een hoger team hoort. En ja, dan is er soms teleurstelling en boosheid, meestal meer bij de ouders dan bij het kind zelf."

Aan de kinderen in de hogere teams (,,wat je vroeger de selectieteams zou noemen", zegt Kruis met een knipoog) stelt FC Driebergen geen extra voorwaarden. ,,Zoals het hoort bij een teamsport verwachten we wel dat ze bijna altijd aanwezig zijn, maar je mag van ons gewoon op vakantie of een keer naar een verjaardagsfeestje van een vriendje. Het missen van een training kan wel een reden zijn om een speler als reserve te laten starten bij de wedstrijd."

 

VAKANTIEPLANNING Daar zijn ze bij Shinty wel een stuk strenger in, constateert de technisch manager jeugd bij de club, Michiel van der Meer. ,,Van spelers in een selectieteam verwachten we dat ze bij alle trainingen en wedstrijden aanwezig zijn; huiswerk en feestjes zijn geen geldige reden om af te zeggen." En omdat de trainingen al vóór het begin van het nieuwe schooljaar beginnen, is het wel de bedoeling dat ouders hier rekening mee houden bij hun vakantieplanning. ,,Alleen als ouders écht niet anders kunnen, maken we een uitzondering." Streng? Van der Meer vindt het wel meevallen. ,,Alle andere clubs die op ons niveau spelen, doen het zo. We willen duidelijkheid scheppen zodat kinderen en ouders weten waar ze aan toe zijn. Zo kunnen ze er ook voor kiezen om af te zien van een plekje in de selectie."

 

PUNTJES OP DE I Momenteel zit de hockeyclub midden in de tijd van de selectietrainingen. Het belang ervan moet echter niet overschat worden, legt Van der Meer uit. ,,Omdat we tegenwoordig gedurende het hele seizoen informatie van de trainers en coaches toegespeeld krijgen, vormen selectietrainingen nog maar een klein onderdeel van de totale selectieprocedure. We gebruiken ze alleen nog om de puntjes op de i te zetten en om kinderen van een verschillende lichting met elkaar te kunnen vergelijken."

Begin juni gaat Van der Meer de teamindeling van het seizoen bekend maken. Een spannend moment, beseft hij. De kritiek van ouders op de indeling is in de loop van de jaren wel wat verstomd, heeft hij gemerkt. ,,Toen ik vijf jaar geleden bij Shinty begon, ging het er wel eens hard aan toe en was het lastiger om een boze ouder uit te leggen waarom zijn kind niet in het hoogste team zat. Tegenwoordig staat de hele selectieprocedure zwart op wit op de site en in de mail. Dat maakt het makkelijker om een teleurgestelde ouder tekst en uitleg te geven."