• Estavana Polman in actie voor Nederland tegen Frankrijk op de Olympische Spelen van Rio.

    MARIJAN MURAT

Groener ziet handbalvrouwen groeien op Olympische Spelen (update)

LEERSUM De handbalvrouwen van de Leersumse bondscoach hebben vrijdagmiddag een kostbaar punt gepakt op de Olympische Spelen. Danick Snelder maakte in de slotseconde van de voorlaatste groepswedstrijd tegen Zweden gelijk: 29-29. Oranje houdt zo uitzicht op een plek in de kwartfinale.

Het was voor Nederland het tweede gelijkspel op rij. Tegen Zuid-Korea miste Lois Abbingh woensdag in de laatste seconde een strafworp en was er teleurstelling (32-32), maar nu werd dankzij Snelder op de valreep juist een punt gered.

Nederland heeft na vier wedstrijden vier punten en staat op de vierde plek in de groep. Als Zuid-Korea later op vrijdag van Frankrijk verliest, is het team van bondscoach Henk Groener zeker van een plek bij de laatste acht.

ALTIJD GELIJK Henk Groener bleef vrijdag rustig onder de late ontsnapping van de Nederlandse handbalsters tegen Zweden. In de laatste seconde van de voorlaatste groepswedstrijd op de Olympische Spelen maakte Danick Snelder gelijk: 29-29. ,,We spelen altijd gelijk tegen Zweden'', zei de bondscoach van de Oranjehandbalsters, die met het ene punt een belangrijke stap zetten op weg naar de kwartfinale.

Groener doelde daarmee op de laatste twee ontmoetingen op grote toernooien. In december zaten beide landen in dezelfde groep bij het wereldkampioenschap, waar Nederland tweede werd. Dat duel eindigde in 28-28, en in 2014 werd het bij het Europees kampioenschap 30-30.

De bondscoach is tevreden over de ontwikkeling van zijn ploeg: ,,Het is een wereld van verschil'', doelde hij op het optreden van zijn team in vergelijking met de verloren openingswedstrijd tegen Frankrijk. ,,Het handbal van Zweden, en ook dat van Zuid-Korea en zondag Rusland, ligt ons beter. Ook zij willen snel spelen.''