Groener flikt het; handbalvrouwen naar Olympische Spelen

LEERSUM (ANP) De kurk mag van de champagnefles. De handbalsters en de Leersumse bondscoach Henk Groener zijn zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Rio. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Nederlands handbalteam zich plaatst voor het olympisch toernooi.

De ruime zeges op Frankrijk (24-17) en Japan (33-25) tijdens het kwalificatietoernooi voor Rio bleken zaterdag voldoende voor een ticket. Tunesië hield in Metz de definitieve plaatsing nog even op, maar na dikke nederlaag van die ploeg tegen de Françaises (15-33) mag Oranje de reis naar Rio gaan boeken.

Het Nederlands team sluit zondag tegen Tunesië het kwalificatietoernooi af. De ploeg van bondscoach Henk Groener zal ongeacht het resultaat tegen de Afrikaanse ploeg het minitoernooi in Metz winnen en daarmee een gunstige groepsindeling krijgen in Rio. Oranje komt bij de loting in pot één en ontloopt in de groepsfase regerend olympisch-, wereld- en Europees kampioen Noorwegen.

Het olympisch toernooi telt twaalf deelnemers, verdeeld over twee poules. De eerste vier gaan door naar de kwartfinales. Andere landen die al zeker zijn van Rio zijn naast Nederland en Noorwegen gastland Brazilië, Spanje, Argentinië, Zuid-Korea en Angola.