• Jurgen van Teeffelen

Goudkoorts: Nino van Dijk

HEUVELRUG De Olympische vlam brandt, spannende tijden voor de echte sportliefhebber. Hoe presteert Nederland? Schaatser Nino van Dijk volgt de sporters op de voet. ,,Ik zou het echt fantastisch vinden als Jan Smeekens zich weet te revancheren op zijn dramatische verlies op de 500 meter in Sotsji."

Naam Nino van Dijk

Leeftijd 19

Woonplaats Driebergen-Rijsenburg

Werk/opleiding Naast mijn ambities als topsporter, studeer ik Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Mijn favoriete sport op deze winterspelen Ik kijk het meeste uit naar het langebaanschaatsen, omdat dit de sport is die ik zelf ook beoefen. Van het schaatsen weet ik simpelweg het meeste af en daarnaast volg ik het schaatsen ook buiten de Spelen om op de voet.

Welke Nederlander wint de meeste medailles Ik denk dat Sjinkie Knegt namens Nederland hoge ogen zal gooien. Op het afgelopen EK shorttrack in Dresden toonde hij al aan in vorm te zijn. Ik vind Knegt daarnaast ook een sporter met een fantastische winnaarsmentaliteit en daarom verwacht ik dat hij op deze Spelen nog net iets extra's kan ten opzichte van andere sporters.

De eerste winterspelen die ik mij kan herinneren zijn die van… Dat moeten de Spelen van 2006 in Turijn geweest zijn. Ik was destijds 7 jaar oud en begon toen net met schaatsen. Heel erg veel van dat toernooi kan ik me eigenlijk niet meer herinneren, behalve de diskwalificatie van Marianne Timmer en de gouden medaille van Chad Hedrick op de 5.000 meter.

Hoeveel uur ben je tijdens de Spelen aan de buis gekluisterd? Daar durf ik eigenlijk geen voorspelling over te doen, omdat ik bang ben dat het aantal uren schrikbarend hoog zal uitkomen wanneer ik het uitreken. Buiten mijn eigen trainingen om zal ik alles van het langebaanschaatsen proberen live te volgen. Wanneer dit niet uitkomt, weet ik zeker dat ik de afstanden die ik mis nog wel op een later moment zal terugkijken. Ook de verrichtingen van de andere Nederlanders zal ik wel in de gaten houden, vooral van de shorttrackequipe en wanneer het uitkomt pik ik vast nog wel wat onderdelen vanuit het alpineskiën mee.

Mijn favoriete Olympiër? Een echte uitgesproken favoriete Olympiër heb ik niet. Er zijn veel schaatsers waar ik vol bewondering naar kan kijken. Ik hoop vooral dat er hele spannende duels uitgevochten gaan worden en dan maakt het me niet eens heel veel uit wie er met de winst vandoor gaat.

Welk land wint de meeste medailles? Het meest voor de hand liggend lijkt mij Amerika, maar ik heb er verder niet echt veel ideeën over.

Mooiste moment winterspelen ooit Het meest op mijn netvlies gebrand staat de 10.000 meter van de Olympische Spelen in Sotsji. Vooraf had Sven Kramer volgens de media zijn felbegeerde gouden plak op deze afstand al binnen, maar tijdens het evenement zelf bleek Jorrit Bergsma op klasse gewoon beter dan zijn grote concurrent. Ik vind dat nou echt een prachtig verhaal van iemand die zich vanuit de underdogpositie tot waardig kampioen manoeuvreert en ik heb daar niets anders dan respect voor.

Welke sporter gun jij een gouden medaille en waarom? Ik zou het echt fantastisch vinden als Jan Smeekens zich weet te revancheren op zijn dramatische verlies op de 500 meter in Sotsji. In 2014 dacht Smeekens het goud binnengehaald te hebben, maar korte tijd later bleek dat het goud naar Michel Mulder ging. Vorig jaar werd Smeekens ook al wereldkampioen op de 500 meter op dezelfde Olympische baan in Korea, dus de kans is zeker aanwezig dat hij de 500 meter nu wel winnend af kan sluiten.

Wie gaat ons tijdens deze Olympische Spelen verrassen? Ik denk dat Jorien ter Mors een hele bijzondere prestatie kan neerzetten: een medaille halen op twee verschillende onderdelen. Tweemaal goud lijkt me wel heel ambitieus voor de deelnemer op zowel de shorttrack, als op de langebaan, maar ik denk dat ze op beide onderdelen absoluut kans maakt op een medaille. Dat zou een unieke prestatie zijn en daarom ook een grote verrassing.