• FOTOSTUDIO 155 - W.G. vd Vlies

Goudkoorts: Jurgen van Teeffelen

HEUVELRUG De Olympische vlam brandt, spannende tijden voor de echte sportliefhebber. Hoe presteert Nederland? Jurgen van Teeffelen volgt de sporters op de voet. „Bloemen en Kramer die precies gelijk eindigen op de 10 kilometer, dat zou uniek zijn."

Naam Jurgen van Teeffelen

Leeftijd 49 jaar

Woonplaats Driebergen

Werk Freelance journalist

Mijn favoriete sport op deze winterspelen Mijn eerste reactie is dan toch: 'schaatsen'. Maar dat is vooral omdat bij die discipline de kansen op Nederlands succes het grootst zijn en de media er het meeste aandacht aan besteden. Maar ik kijk zeker ook uit naar andere sporten, vooral ook omdat je die normaliter amper ziet op televisie. Biathlon vind ik machtig interessant vanwege de bizarre combinatie van uithoudingsvermogen aan de ene kant en uiterste concentratie aan de andere kant. Bobsleeën en skeleton omdat die runs letterlijk voorbij vliegen, en dat geldt ook wel voor skiën en snowboarden. Freestyle skiën is pure waaghalzerij, en dat geldt ook een beetje voor shorttrack. Daar vind ik met name de aflossing erg gaaf, hoe de atleten elkaar om beurten feilloos weten aan te duwen en het meestal net allemaal goed lijkt te gaan. Alleen curling laat ik graag aan me voorbij gaan.

Welke Nederlander wint de meeste medailles Dat gaat dan toch Sven Kramer worden. Drie keer goud, 'de schaatskoning van Pyeongchang'. Zijn focus is enorm sterk en ondanks al zijn eerdere successen blijft hij eerzuchtig. Met drie keer goud kan hij ook Nederlands grootste Olympiër worden. Hij zal het niet nalaten om dat te laten liggen.

De eerste winterspelen die ik mij kan herinneren zijn die van… Ik denk Innsbruck 1976. Piet Kleine die de 10 kilometer won.

Hoeveel uur ben je tijdens de Spelen aan de buis gekluisterd? Ga maar uit van drie uur per dag. Ik heb het geluk dat ik thuis kan werken. Ik ben net begonnen met het schrijven van een boek dat gaat over de 'maakbare kampioen'. Ik ben op het idee gekomen naar aanleiding van het werelduurrecord wielrennen dat de Nederlander Dion Beukeboom deze zomer van Bradley Wiggins wil afpakken. Voor velen een onbekende renner die Beukeboom, maar volgens de wetenschapper die hem begeleidt de ideale renner om het te doen. Hij heeft een groot vermogen en zit aerodynamisch gunstig op zijn fiets, vandaar. Ik denk dat ik de televisie op de achtergrond gewoon aanzet en als ik hoor dat het interessant wordt kan ik direct aanschuiven. De tv staat op 2 meter van mijn bureau, geen belemmering dus.

Mijn favoriete Olympiër? Dan kom ik snel uit op Eric Heiden. De Amerikaan die 5 keer goud won bij het schaatsen in Lake Placid, 1980. Op alle afstanden goud, van de 500 meter tot de 10 kilometer, dan moet je én goed kunnen sprinten én een goed uithoudingsvermogen hebben. En steeds weer snel herstellen want voor je het weet staat je volgende wedstrijd weer op het programma. Tegenwoordig kan dit niet meer, sporters moeten specialiseren, anders hebben ze geen schijn van kans. Het geeft maar aan dat Heiden een fenomeen was.

Welk land wint de meeste medailles? De meeste medailles: de USA. Het meeste keer goud: Canada. Ik baseer me daarbij op de voorspelling van een aantal economen van de universiteit van Groningen. Ze gebruiken geen glazen bol daarvoor, maar gaan uit van de beschikbare data. Het is eigenlijk pure statistiek.

Mooiste moment winterspelen ooit Nagano, 1998. Ids Postma. Op de 500 meter was het drie keer niks, bij de eerste rit viel hij zelfs. Een paar dagen later, op zijn favoriete afstand, de 1500 meter, werd hij 'slechts' tweede door een mispeer in de laatste bocht. En dan totaal onverwacht toch de 1000 meter winnen. Ik las laatst een fantastische reconstructie hierover. Het schijnt dat coach Henk Gemser er terloops achter kwam dat één van de ijzers van Postma's schaatsen een knikje had. Hebben ze snel even rechtgezet en ja hoor: goud.

Welke sporter gun jij een gouden medaille en waarom? Pavel Koelizjnikov. Rare keus wellicht, maar een fantastisch mooie technische schaatser die nog nooit op de Olympische Spelen heeft mogen uitgekomen vanwege dopingperikelen. Vier jaar terug was hij geschorst

vanwege een positieve plas op methylhexanamine. Nu mag hij niet meedoen vanwege het Russische staatsdopingschandaal. Maar zijn naam komt nergens voor op de lijstjes van Russische sporters die onderdeel van het dopingprogramma waren; het lijkt erop dat hij geofferd worden zodat een boel andere Russen wel, onder neutrale vlag, mee mogen doen. Zonde. Maar hij is nog jong, pas 23. Misschien dat hij er over vier jaar bij is en dan voor goud kan gaan.

Wie gaat ons tijdens deze Olympische Spelen verrassen? Dan hoop ik toch op Ted-Jan Bloemen. Ik weet het: dat zou weer ten koste gaan van Sven Kramer, maar het zou het schaatsen wel weer erg leuk maken. Nou oke, Bloemen en Kramer die precies gelijk eindigen op de 10 kilometer, dat zou uniek zijn.