• Jeroen van der Veer

Goudkoors: Carlo Cesar

HEUVELRUG De Olympische vlam brandt, spannende tijden voor de echte sportliefhebber. Hoe presteert Nederland? Carlo Cesar, oud-schaatser en oud-baanwielrenner en voormalig Sportman van het Jaar in de Utrechtse Heuvelrug Carlo Cesar volgt de sporters op de voet. „De grootste held is natuurlijk Eric Heiden die in Lake Placid 1980 goud haalde op alle vijf de schaatsafstanden!"

Naam Carlo Cesar

Leeftijd 25

Woonplaats Amerongen/Apeldoorn

Werk Partnermanager bij KNWU. Ik heb geschaatst tot mijn 23e en heb daarna twee jaar in de nationale selectie Baanwielrennen gezeten. Ongeveer drie weken geleden ben ik met topsport gestopt en ik ga nu aan de bak als Partnermanager bij de KNWU.

Mijn favoriete sport op deze winterspelen Langebaanschaatsen, toen ik 5 jaar oud was zag ik Rintje Ritsma op tv schaatsen en dat wilde ik ook. Dat is me gelukt, en nog altijd is schaatsen een van mijn favoriete sporten.

Welke Nederlander wint de meeste medailles Sven Kramer. Ik denk dat Sven deze keer op de spelen gigantisch uit gaat halen. Hij zal getergd zijn door de concurrentie van onder andere Ted Jan Bloemen, die nu namens Canada niet alleen het wereldrecord op de 10.000 meter (2015), maar ook het wereldrecord op de 5.000 meter (2017) heeft afgepakt van Sven. Of Kramer ook de wereldrecords in Pyeongchang aan flarden gaat rijden weet ik niet, ik denk dat het op de 5000 meter niet mogelijk gaat zijn, omdat de baan in Zuid-Korea niet op hoogte ligt en de luchtdruk dus te hoog is. Op de 10.000 meter is een hogere luchtdruk minder erg, de grotere hoeveelheid zuurstuf die in de lucht zit bij een hogere luchtdruk is op een lange afstand als de 10 kilometer belangrijker dan het feit dat je door hoge luchtdruk ook meer luchtweerstand hebt.

Als er een wereldrecord gereden wordt, dan wordt het op de 10.000 meter gedaan. Het is bijna een gegeven feit dat Sven op de 5 en de 10 kilometer een medaille haalt. Hij gaat het denk ik ook op de ploegenachtervolging doen, en wie weet op de massastart. Of Ireen Wüst net zo succesvol aan worden als in Sochi 2014 weet ik niet, sowieso rijdt ze minder afstanden. Ik denk niet dat ze vier medailles weet te halen, al hoop ik dat natuurlijk wel.

De eerste winterspelen die ik mij kan herinneren zijn die van… Salt Lake City 2002. Ik was toen zelf 10 jaar oud. Ik weet nog goed dat Gerard van Velde de 1000 meter won in een wereld record, net niet onder de 1.07,00. Ook Jochem Uytdehaage en zijn mooie prestaties kan ik me nog goed herinneren. Op de 5 kilometer en op de 10 kilometer haalde Jochem goud en hij verbrak beide wereldrecords. Dat maakt op mij als jonge ambitieuze schaatser enorme indruk. Op de 1500 meter was er de Amerikaan Derek Parra die eveneens met een wereldrecord het goud pakte en Jochem moest genoegen nemen met zilver. Drie keer goud leek mij zo machtig en indrukwekkend. Helaas lukte het Jochem net niet.

Hoeveel uur ben je tijdens de Spelen aan de buis gekluisterd? Non-stop. Mooi dat ze in Zuid-Korea weten dat het langebaanschaatsen wereldwijd de meeste populariteit geniet in Nederland. Daarom moeten de schaats(t)ers in de Gangneung Oval 's avonds laat aan de bak, dan is het hier in Nederland rond drie uur 's middags, perfect voor de kijkcijfers. Zo zie je maar weer dat sport commercie is.

Mijn favoriete Olympiër? De grootste held is natuurlijk Eric Heiden die in Lake Placid 1980 goud haalde op alle vijf de schaatsafstanden! Ongekend, bizar, ongelofelijk en tegenwoordig ook ondenkbaar. Schaats(t)ers zijn nu veel meer dan toen gespecialiseerd op één of twee afstanden. Daarom is de medaille-oogst van Ireen Wüst in 2014 ook zo bijzonder indrukwekkend. Maar wat Heiden in 1980 deed is ongeëvenaard. Ik zeg het nog een keer: goud op de 500 meter, 1000 meter, 1500 meter, 5000 meter en 10.000 meter.

Welk land wint de meeste medailles? Moeilijk te zeggen. De Nederlandse schaatsmacht is niet meer zo dominant als vier jaar geleden. De Japanse dames vormen bijvoorbeeld op vrijwel elke afstand een grote bedreiging voor de Nederlandse equipe. Met de schorsing van vele Russisch sporters denk ik dat het ofwel de Noren ofwel de Amerikanen gaan worden die de meeste medailles halen. De Amerikanen zijn nu eenmaal met vele aanwezig en sport is in Amerika een groot goed. De Noren aan de andere kant enorm sterk in de sneeuw. Denk dan vooral aan de Noorse Combinatie, Langlaufen, Biatlon en Schansspringen. Ik durf het niet te zeggen, maar het worden de Noren of de Amerikanen (of gaan de Canadezen ons verrassen...?).

Mooiste moment winterspelen ooit De Nederlandse medaille-oogst in Sochi 2014! Hier is geen filmpje voor nodig en als ik er een zou moeten kiezen, welke dan? De bijgevoegde afbeelding zegt alles, 24 medailles! Maar wij Nederlanders deden wat we altijd doen, want doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Kom je in Nederland met je kop boven het maaiveld uit, dan is de kans groot dat je kop eraf gehakt wordt. In Nederland vonden we namelijk dat onze schaatsers te dominant waren en dat vonden we maar een slechte zaak. Laten we vooral beseffen dat wat we in Sochi gepresteerd hebben echt fantastisch mooi is. Daarbij vrees ik dat we nog lang moeten wachten tot we weer zo veel medailles gaan halen. Laten we trots zijn op onze sporters, laten we hen prijzen en een voorbeeld aan ze nemen. Verdiep u eens in wat een eer een Olympisch kampioen in landen als de VS, Rusland of bijvoorbeeld de Baltische staten krijgt bij zijn of haar thuiskomst en nog lang daarna. Onze kampioenen zijn helden! En meer helden dan in Sochi hebben we nog nooit gehad.

Welke sporter gun jij een gouden medaille en waarom? Ik kan niet kiezen tussen Jan Smeekens en Bibian Mentel. Jan Smeekens verdient het vanwege zijn continue wereldniveau op de 500 meter en het fiasco in Sochi 2014. In Sochi had Jan Smeekens even kort goud in handen, maar een tijdscorrectie van enkele honderdsten van een seconde gaf het goud aan Michel Mulder en het zilver aan Jan. Michel is er nu helaas niet bij en ik hoop absoluut dat Jan het goud gaat pakken op de 500 meter.

Tegelijkertijd gun ik het niemand meer dan Bibian Mental, een Paralympische snowboardster. Sinds 1999 is bij Bibian Mentel negen keer kanker gediagnostiseerd. De Paralymische Spelen van 2018 zijn zo goed als zeker haar laatste grote evenement als topsportster en wie gunt het haar niet om dat met een gouden plak af te sluiten. Ik weet uit eigen ervaring hoe hard het vechten is om topsporter te zijn en ik kan me nul komma nul voorstellen hoe hard Bibian heeft moeten vechten. Ze is viervoudig wereldkampioene WK para en regeerend Olympisch kampioene op de Snowboardcross. GO Bibian, deze gouden plak heb je verdiend!

Wie gaat ons tijdens deze Olympische Spelen verrassen? Esmee Visser, een debutante op de lange afstand bij de dames in het schaatsen. Ze is nog maar 22 jaar oud en oogt wat tenger, maar wee je gebeente als het startschot heeft geklonken. Ik ben heel benieuwd wat ze kan laten zien op de Spelen en of ze met de grote druk en spanning van zo'n evenement om kan gaan als atlete. Dat ze meedoet is eigenlijk al genoeg reden om te zeggen dat zei de grote verassing is tijdens deze Olympische Spelen.