• Piroschka van de Wouw

'Een avond vol winnaars'

HEUVELRUG De lokale sporthelden kent Kees Jansma door zijn brede interesse in de sport en mede daarom heeft hij zin in aankomend sportgala. De televisiepresentator neemt in Leersum de microfoon in de hand en dat is iets waar Jansma zich op verheugt.

Jeroen van der Veer

Als geen ander kent Kees Jansma het klappen van de zweep en heeft hij winnen en verliezen meegemaakt. Verliezen, geen sporter doet het graag en toch moet de goedlachse Jansma op aankomend sportgala als presentator enkele sporters ook gaan teleurstellen. ,,Natuurlijk grijpen er ook een aantal naast een prijs, al moet dat niet gezien worden als verliezen.  Dat ze genomineerd zijn is al een prijs op zich, alleen merk je dat vaak later in je carrière pas."

Het zijn wijze woorden van een man die tien jaar aan het Nederlands Elftal verbonden was. Het was voor de organisatie dan ook een logische keuze om Jansma te benaderen, nadat Hans van Zetten bekend had gemaakt te stoppen met het presenteren van het sportgala. De vraag werd Jansma eerder dit jaar gesteld en zonder te twijfelen zij hij volmondig 'ja'. ,,Het is voor mij een kleine, plezierige, verplichting, die ik met liefde doe. Sport is simpelweg erg belangrijk en daarom werk ik hier graag aan mee. Hoe het balletje is gaan rollen? De burgemeester is mijn buurman, dan zijn de lijntjes wel extreem kort."

Daarmee volgt hij Hans van Zetten op, die het al die jaren met veel plezier heeft gedaan. ,,Dat vind ik wel mooi", lacht de 68-jarige Jansma. ,,Hem heb ik ooit nog aangenomen en het is dan geinig dat ik hem nu kan en mag opvolgen. Dat het sportgala gehouden wordt, vind ik belangrijk. Het werkt stimulerend voor de sporters en je zet mensen in het zonnetje die iets unieks hebben bereikt. Het belooft een mooie dag te worden."

Ondanks dat Jansma veelal te maken heeft met de gerenommeerde sporters,  beseft de liefhebber van de sport maar al te goed dat het allemaal lokaal begint. ,,De Wesley Snijdertjes van deze wereld zijn ook lokaal begonnen en langzaam omhoog geklommen. Uniek talent moet je herkennen en erkennen. Daarom is zo'n sportgala zo mooi."

Zelf is hij bekend met meerdere sportverenigingen uit de regio. Zo is hij met zijn twee zoons regelmatig op de voetbal- en hockeyvelden te zien. ,,Zoon Ruben voetbalt in de C'tjes bij DEV Doorn en wil altijd winnen. Sander, die hockeyt, vindt het plezier en de sociale contacten veel belangrijker. Prachtig om dat contrast te zien en tekenend hoe de sport kan zijn. De een is een absolute winnaar, de ander ziet het enkel en alleen als plezierige bezigheid."

Toch kan alleen de sport beoefend worden door middel van vrijwilligers. Vooral dat gegeven wil Jansma graag benadrukken, want door hen kunnen in de Utrechtse Heuvelrug wekelijks duizenden kinderen sporten. ,,Daar ga ik denk ik mijn toespraak mee beginnen. Het wordt vaak als vanzelfsprekend gezien als er iets door een vrijwilliger gedaan wordt. Dat is zeker niet zo en dat moeten wij ons wel gaan beseffen. Zonder hen kan er geen sport bedreven worden."  

,,Trouwens; wat is eigenlijk verliezen", vraagt Jansma zich hardop af. ,,Toen wij de finale verloren, voelde dat inderdaad als verliezen. Een paar dagen daarna pakten wij met het Nederlands Elftal de bronzen medaille door van Brazilië te winnen. Je moet als sporters dus het verliezen aangrijpen om beter te worden. Emotie omzetten in kracht."

Een levensgenieter, dat lijkt Jansma te zijn. Zo presenteert hij voetbalpraatprogramma's, heeft hij tien jaar bij het Nederlands Elftal gelopen en is hij dagelijks met sport bezig. ,,Toch ben ook ik onderaan begonnen. Dat ik dit bereikt hebt, komt door hard werken. Je moet daarbij geduldig zijn en je kansen aangrijpen; net als sporters moeten doen."

In maart 2016 verschijnt het tweede boek van Jansma, dat de naam "Terug naar Hilversum" gaat dragen. ,,Stil zitten is niets voor mij en daarom ben ik nog lekker bezig. Naast het feit dat mijn boek eraan komt, mag ik nog altijd televisie maken. Heerlijk om te doen waar je gek op bent."

Tussen alle werkzaamheden door, heeft Jansma toch een gaatje gevonden om het sportgala te presenteren. Aan de voorbereiding hoeft hij nauwelijks meer iets te doen, bekent hij vanuit zijn woonkamer in Doorn: ,,Elke maandag lees ik de kranten om te zien wat de landelijke en lokale sporters hebben gedaan. Zo'n Barbara Brouwer; geweldig vind ik dat. Zij korfbalde hier in de regio en heeft niet zo gek lang geleden met Nederland goud weten te pakken."

De kranten lezen; het is een gewoonte die Jansma  al jarenlang heeft. De maandagmorgen is het moment dat het in zijn drukke leven iets rustiger is en dan ontgaat hem niets. ,,Bij het Nederlands Elftal vroegen Johnny Heitinga en de Wesley Sneijder bijvoorbeeld of ik hun vroegere amateurclubs wilde volgen. Gaf ik elke keer als ik ze zag de laatste informatie door middel van krantenartikelen. Prachtig vonden ze dat."