• Rennen bij de Pyramide van Austerlitz.

    Jaap van den Broek

Duathlon en Trail: 'Unieke belevenis voor deelnemers'

AUSTERLITZ Op zaterdag 13 april wordt er gestreden om een medaille bij de NK Cross Duatlon. Triathlon Soest mag dit NK voor de tweede keer organiseren tijdens zijn evenement de Pyramide Duathlon en Trail dat de achtste editie beleeft in de bossen van Den Treek Henschoten, en rondom en op de Pyramide van Austerlitz.

De Soester triatlonvereniging heeft leden uit de hele regio, waardoor er regelmatig buiten de grenzen van Soest wordt getraind. Het gebied rondom De Pyramide is dan ook geen onbekend terrein voor de organisatoren.

Organisator Jan Stehouwer geeft aan dat er aan het parcours niets gewijzigd is. ,,Het is en blijft een prachtig gebied en een unieke belevenis voor iedereen om hier deel te nemen. Velen staan ook niet voor de eerste keer aan de start. De trail, die wij nu voor de vierde keer organiseren, trekt weer een ander publiek dan de duathleten waardoor nog meer mensen van deze mooie locatie kunnen genieten."

NK CROSS DUATHLON Om 09.00 uur wordt gestart met een recreatieve duathlon. Hier kan iedereen vanaf 18 jaar aan de start staan om twee ronden van 2,6 kilometer hard te lopen, twee ronden mountainbiken met een totale afstand van 15 kilometer en af te sluiten met één ronde hardlopen. Om 10.45 uur wordt het startschot gegeven voor het Nederlands kampioenschap cross duathlon heren. Vijf minuten later mogen de dames voor drie ronden hardlopen, drie ronden mountainbiken en afsluiten met één ronde hardlopen. De jeugd, in de leeftijd van 8 tot 18 jaar, gaat om 13.45 uur met elkaar de competitie aan met één ronde lopen, één ronde fietsen en afsluiten met nog één ronde hardlopen. De winnaars worden onderaan de trap bij de Pyramide gehuldigd. ,,Voor de medaillewinnaars hadden we altijd een podium bij de finish maar vorig jaar gaven ze aan het wel heel mooi te vinden om bij de Pyramide zelf de medaille in ontvangst te mogen nemen."

HOFLEVERANCIER Stehouwer: ,,Deze regio is het terrein van het Utrechtse Heuvelrug Triathlon Team (UHTT), een relatief nieuwe triatlonvereniging die in 2018 sportvereniging van het jaar werd in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Uit deze regio komen in totaal 25 atleten, daarmee dus hofleverancier. Gerrit Heijkoop uit Leersum was de allereerste inschrijver. Hij is vlogger en vorig jaar hebben wij samen een verkenningsrondje gedaan om atleten wegwijs te maken in deze tak van sport. Laura Gorter is kanshebster bij de dames, zij won onder andere de cross duathlon in Pijnacker en Groesbeek afgelopen winter. Marco Glastra uit Doorn is een kanshebber op het podium in zijn leeftijdscategorie. Vanuit Driebergen staan er dertien deelnemers aan de start waarbij we Charles Helsper in de gaten moeten houden."

Degenen die het liever alleen bij hardlopen houden, kunnen om 15.00 starten bij de trail. Een deel van het parcours gaat over terrein dat het hele jaar gesloten is voor publiek en opengesteld wordt voor alleen deelnemers tijdens dit evenement. Ook lopen zij met elkaar de trappen van het monument De Pyramide op en af. Meer informatie is te vinden op www.pyramideduatlon.nl.