• Jurgen van Teeffelen

Driebergse tieners met vertrouwen naar NK survivalrun

DRIEBERGEN Camping Het Grote Bos vormt komend weekend het decor voor de 'Hang-on run' met in totaal 2500 deelnemers. Driebergenaren Bart Postma en Maarten Heerkens zijn de gedoodverfde podiumkandidaten bij de jongens 13-14 jaar.

Jurgen van Teeffelen

Meestal zijn wij al aan het douchen als de rest nog moet binnenkomen", vertelt Bart Postma. Ondanks zijn brede glimlach en uitdagende pretoogjes lijkt hij het nog te menen ook. Wanneer aanstaande zaterdag om 9.54 uur precies het startschot klinkt voor het Nederlands Kampioenschap survivalrun in de jeugd B-categorie, lijkt het een uitgemaakte zaak welke twee jongens ruim een half uur later als eersten de finishlijn zullen passeren. De 14-jarige Postma en zijn leeftijdsgenoot Maarten Heerkens domineren namelijk al drie jaar het circuit van de survivalruns in hun leeftijd.

GROTE SPEELTUIN De twee Driebergse tieners zitten aan één van de grote picknicktafels waar survivalgroep Hang-On bij elkaar komt voor hun trainingen. Postma, rossig krullend haar en een open blik, is de spraakzaamste van de twee. Heerkens is wat dromeriger en neemt meer tijd voor zijn antwoorden. Rondom de tafels staan grote houten stellages met netten en touwen, iets verderop hangt een rits autobanden aan lange touwen over een grote vijver. Het doet denken aan een combinatie van een grote speeltuin en een militair sportterrein.

In 2011 streek oprichter Erik de Heer vanuit Veenendaal met zijn toen nog kleine Hang-On clubje neer in Het Grote Bos. Met succes. Zijn groep telt inmiddels meer dan 100 atleten -jeugd en senioren- die de kick van de survivalrun hebben ontdekt.

Postma en Heerkens zijn zo'n vier jaar lid. Tijdens een kinderfeestje, door Hang-On georganiseerd, kwamen ze in aanraking met de sport. Ze waren meteen verkocht. Inmiddels zijn de jongens zo'n zeven uur per week ermee bezig. Drie keer in de week een training en één keer per maand een wedstrijd. Waar ze dus steevast op de eerste en tweede plaats eindigen; doorgaans trekt Postma aan het langste eind.

SPORT VOOR BIKKELS Voor de wedstrijden zijn ze meestal lang onderweg. Die zijn vaak in Friesland of in de Achterhoek, de bakermat van het survivalrun. 27 jaar geleden werd daar een slipjacht parcours met allerlei hindernissen omgebouwd tot een avontuurlijke hardlooproute. In de jaren die volgden ontwikkelde survivalrun zich tot de sport die het nu is. Volgens de website van de survivalrunbond is dat 'een strijd tegen de elementen in een natuurlijk terrein, waarin hardlopend een parcours wordt afgelegd met natuurlijke en opgebouwde hindernissen; kracht, uithoudingsvermogen, techniek, souplesse en doorzettingsvermogen zijn hierbij van groot belang'.

Een sport voor bikkels dus. Postma: ,,Na de vorige wedstrijd in Vollenhove zat ik helemaal onder het kroos. Moesten we door de sloot baggeren." Daarin zit hem juist de aantrekkingskracht voor de twee Driebergenaren. Heerkens: ,,Het is de zwaarste sport die er is, dat is er zo mooi aan. Veel mooier dan bijvoorbeeld hardlopen. Dat is op een gegeven moment maar saai." Het klinkt wat gek uit de mond van de begenadigde hardloper die Heerkens is. Postma's kracht ligt juist bij de hindernissen. Daar neemt ie meestal afstand op Heerkens. Postma: ,,Als kind trok ik altijd al de bossen in. Ik vond het heerlijk om in bomen te klimmen."

VERZWIKTE ENKELS Ze zijn vrienden. Maar wachten op elkaar tijdens een wedstrijd, dat doen ze niet. Ook niet als er eentje pech heeft. Postma: ,,Ik ben wel eens een schoen verloren, die bleef in de modder steken. Maarten wachtte toen niet op me, had ik ook niet gedaan als hem het was overkomen." Heerkens: ,,Het had ook weinig zin om te wachten. Bart had binnen 5 seconden de schoen weer aan. Ik snap nog steeds niet hoe hij dat deed."

Een schoen die uitgaat is nog maar klein bier in vergelijking met het fysieke ongemak waar de survivalrunners doorgaans mee te maken hebben. Vooral de enkels moeten het ontgelden. Postma: ,,Daar gaan we vaak door heen tijdens een wedstrijd. Maar dat is geen probleem, je moet gewoon doorlopen en dan wordt de pijn vanzelf minder."

THUISWEDSTRIJD Zes kilometer modderpad en 37 hindernissen met exotische namen als 'escape ladder, monkey rope en peggie combi', dat krijgen de deelnemers aan de Nederlandse Kampioenschappen bij de jeugd-B zaterdag voor hun kiezen. Er doen er bijna 100 mee en ze komen van heinde en verre: uit Beltrum, uit Hem, uit Kootstertille. En uit Driebergen dus. Extra druk voor de thuiswedstrijd ervaren Postma en Heerkens niet. Ze vinden het eigenlijk wel fijn. Lekker dicht bij huis, op een parcours dat ze als hun broekzak kennen. Het leidt dan ook geen twijfel of  de Driebergenaren gaan met de prijzen aan de haal. Zelfs hun startnummers zijn er op afgestemd: Postma heeft 1 en Heerkens 2. Het belooft een spannende strijd om de derde plek te worden.