• Marc Satijn

'Dit is spannender dan koersbal'

DRIEBERGEN De indoor bowlsclub Driebergen is op zoek naar nieuwe leden, het liefste uit een iets jongere categorie dan het huidige ledenbestand. Iedere maandagochtend is de sportzaal van Hoenderdaal het domein van de ongeveer veertien leden, die op een zelf uitgerolde baan van dertig meter het van oorsprong Engelse spel spelen. ,,Het spel lijkt een beetje op koersbal, maar dat is veel minder spannend", vertelt Wim van Est, die al bijna zeventien jaar aan de club verbonden is.

Marc Satijn

Het spel wordt gespeeld met een 'Edammer Kaas'-vormige bal, variërend in gewicht tussen de twee en vier kilo, waarbij het zwaartepunt van de bal nét niet in het midden ligt. De bedoeling: de bal zo dicht mogelijk bij het doelballetje - genaamd de 'Jack' - te gooien, dat gemiddeld op 27 tot 29 meter ligt. De sport lijkt op een combinatie van koersbal en jeu de boules, maar kenmerkt zich door tactiek, techniek en inzicht. ,,Maar... het is een sport voor iedere leeftijd. Je hoeft niet atletisch te zijn of zwaar te kunnen tillen", aldus Van Est.

HANGPLEK Toch is de club ooit met twintig personen gestart, een aantal dat is afgenomen door ouderdom en het wegvallend van een aantal leden. ,,Ik noem Hoenderdaal in de ochtend niet voor niets een 'hangplek voor ouderen'", lacht Van Est, die dit toch erg jammer vindt. Hij wil verjongen. ,,Als je vrij bent op de maandagochtend en een balletje wilt gooien, ben je welkom! Je kunt jezelf er in bekwamen, maar wij doen het vooral voor de gezelligheid."

SOCIAAL Dat de gezelligheid een belangrijk aspect is, blijkt uit de indeling van de ochtend. Om 9 uur staat een groot deel van de groep paraat om de mat uit te rollen en het spel klaar te leggen. Zodra iedereen binnen is wordt er begonnen met spelen. Niet té competitief, maar het kan er fanatiek aan toegaan. Rond 11.15 uur is er een koffiepauze, volgens de leden een belangrijk moment van de ochtend. Daarna kan er begonnen worden aan deel twee. ,,Wij veranderen dan de teams, zodat je niet de hele tijd met dezelfde mensen speelt."

UITDAGING Jan Koopman woont in Wijk bij Duurstede, maar zit al twaalf jaar bij de Driebergse club. ,,Ik ging met mijn zestigste met pensioen en ben via een vriend bij deze club binnengekomen", vertelt Koopman, die ook met het bekende spel 'bowlen' bezig is. ,,Dat doe ik ook nog steeds... zelfs een beetje te goed." Volgens hem ga je na het pensioen toch iets zoeken om de dag mee te vullen. De sport is makkelijk te leren, maar is ook een uitdaging. Maak maar eens een goede curve. Wij proberen elkaar dan ook een beetje op te peppen binnen de groep."

WELKOM De club hoopt op korte termijn meer leden aan te trekken, om zo ook eventueel een tweede baan uit te kunnen rollen. ,,Dan spelen wij bijvoorbeeld drie tegen drie per baan... veel leuker!", aldus Van Est. De kosten om deel te nemen bedragen 130 euro per jaar, waarmee de huur wordt voldaan. Wie een kijkje wil komen nemen bij de sport, is maandagochtend vanaf 9 uur welkom in de gymzaal van Sportcentrum Hoenderdaal in Driebergen.