• Afgelopen weekend speelden The Pink Panthers tegen Big Bulls

    Rugby-shots

'Dit is een warme familieclub'

DRIEBERGEN Rugbyclub The Pink Panthers maakt een flinke groei door. De vereniging uit Driebergen doet hier dan ook best wat voor. Drie keer per jaar geven de Panthers mensen op een laagdrempelige manier de kans om kennis te maken met de rugbysport door middel van een introductiecursus.

Danny van der Linden

,,De introductiecursus is deze week begonnen", vertelt Benjamin Blok (22). ,,Het is ook deze keer een leuke en grote groep. Er zijn ongeveer net zoveel vrouwen als mannen. Voor ons was het een test. Veel mensen hebben rond deze tijd van het jaar al een sport gekozen, maar er zijn toch een aantal aanmeldingen voor de cursus." Blok is al veertien jaar als rugbyer actief bij The Pink Panthers. ,,Ik was een klein en dik jongetje. Sporten zou goed voor me zijn. Mijn vader is mede-oprichter van The Pink Panthers. Dus hij vond het leuk als ik zou gaan rugbyen. Maar omdat veel kinderen in mijn klas op hockey zaten wilde ik dat ook proberen. Uiteindelijk heb ik allebei de sporten geprobeerd. Na een rugbytraining wilde ik nooit meer iets anders", aldus Blok die als vrijwilliger van de vereniging de website beheert, helpt in de kantine, werkzaam is in de sponsorcommissie en ook nog trainingen geeft.

 

VROUWEN Hoewel rugby door veel mensen wordt gezien als een sport voor ruige mannen, zijn er ook veel vrouwen die de sport beoefenen. ,,De laatste tijd hebben we wel op vrouwen ingezet", erkent Blok. ,,En het is leuk dat we nu ook een echt vrouwenteam hebben. We hebben daarin een samenwerking met rugbyclub Eemland uit Amersfoort. Samen hebben we het vrouwenteam dat in de competitie speelt." Niet iedere vrouw die lid is van The Pink Panthers speelt wedstrijden. ,,Sommigen vinden het fysiek wat te heftig. Dat kan. Maar de meesten blijven wel bij de vereniging betrokken", weet Blok.

De komst van de vrouwen heeft er mede voor gezorgd dat de rugbyclub flink is gegroeid. In 2015 had de vereniging ongeveer honderd actieve leden. Op dit moment zijn dat er ongeveer honderdvijfenzeventig. De onderlinge betrokkenheid is ook groot. ,,Veel spelers doen ook vrijwilligerswerk. Ze trainen de jeugd of zitten in een commissie", legt Benjamin Blok uit. ,,Veel spelers uit het tweede staan vrijwillig achter de bar. Ook de vrouwen hebben hun weg naar het vrijwilligerswerk gevonden. Net als de ouders van jeugdleden. Daar zijn we heel blij mee."

 

PINK PANTHER PARENTS DAY Komend weekend heerst er een feestelijke sfeer op sportpark De Woerd. ,,Het is super Sunday: dan spelen het eerste en het tweede team thuis", vertelt Blok. ,,We nodigen ook de sponsors uit." Hoeveel sponsors de club heeft kan Blok niet zeggen: ,,Ik weet het niet precies, maar volgens mij doen we het heel goed."

Ook de Pink Panther Parents Day staat komend weekend op het programma. ,,Dat is altijd wel bijzonder", weet Blok. ,,Ouders van jeugdleden komen graag naar hun kinderen kijken, maar hebben soms wat moeite met het leren van de spelregels. Die leggen we graag uit. Tijdens de Parents Day geeft onze hoofdtrainer clinics en kunnen ouders en kinderen daarna een onderling partijtje rugbyen. Het is altijd heel nuttig en gezellig." Wat opvalt is de toegankelijkheid bij The Pink Panthers. Benjamin Bok:,,Dit is wel echt een familieclub. Er is hier veel warmte. De vereniging is in de jaren tachtig opgericht. Inmiddels is de derde generatie aan het rugbyen. Veel leden van het eerste uur zijn nog betrokken en hebben het rugbyvirus doorgegeven aan hun kinderen en kleinkinderen. Ik ben zelf het levende bewijs."