• Jeroen van der Veer

De mens staat bij De Goede centraal

DRIEBERGEN Eigenlijk had Bert de Goede vrijwel niets met voetbal toen hij plotseling op het voetbalveld van FC Driebergen kwam. Dat is nu zo'n vier jaar geleden en beetje bij beetje is hij van het balspelletje gaan houden. Alhoewel; niet zo zeer van de sport, maar meer van de mensen die de sport beoefenen. De oud-predikant zette een G-afdeling op en is daar maar wat trots op. 

Jeroen van der Veer

 

In zijn functie als predikant kwam De Goede in contact met mensen met een verstandelijke beperking. Niet dat hij daar bewust voor koos, maar hij rolde daar langzaam in. Zo werd hij voor deze doelgroep voor 50% van de tijd pastoor en toen zijn pensioen naderde, begon de huidige 69-jarige na te denken over zijn toekomst. 

Via via kwam hij bij FC Driebergen terecht, waar hij in 2012 een G-team heeft opgericht. ,,Het leek mij leuk om een team op te pakken. Toen ik met pensioen ging, besloot ik eigenlijk een half jaar helemaal niets te doen. Toch kwam dit op mijn pad en deze kans kon ik niet laten liggen."

 

SANCTIE Doordat De Goede geen voetbalachtergrond heeft, pakte hij de rol als coach op. Het praten en begeleiden van spelertjes gaf hem de voldoening die hij zocht. ,,Een verlengstuk van mijn werk", beseft De Goede. ,,We hebben nu, volgens mij als enige in Driebergen, een G-team in een competitie spelen. Een team van 18 spelers en daar ben ik best trots op." Naast zijn rol bij het voetbalteam, heeft De Goede ook een functie binnen het bestuur. Als voorzitter van het operationeel bestuur vervult hij een grote rol bij de sanctiecommissie. ,,Dat klinkt heftiger dan dat het is hoor", zegt de goedlachse De Goede met een smile. ,,Dit seizoen heb ik eigenlijk nauwelijks in actie moeten komen." Dat komt vooral omdat hij voor de problemen wil zitten en dit vrij aardig lukt. Zo gaat De Goede bij enige ruis op de lijn al in gesprek met eventuele raddraaiers. ,,We werken vooral preventief. We gaan meteen het gesprek aan en ook trainers/begeleiders weten mij te vinden. Mocht er onenigheid zijn, trekt men al vrij snel aan de bel."

Dat De Goede een goed hart heeft, wordt duidelijk als hij gaat vertellen over zijn andere bezigheden. Want naast dat hij zo'n 20 uur bij FC Driebergen is, is hij vrijwel elke thuiswedstrijd bij FC Utrecht. ,,Zit ik met een blinde jongen op de tribune. Bijzondere ervaring is dat."

 

COMBINATIE Voetbal en De Goede. Wie die combinatie zes jaar geleden had bedacht, zou door hem zijn uitgelachen. Nu, enkele jaren later, is hij met veel plezier bij FC Driebergen te vinden. ,,Met Hans (Van Vugt, red) kan ik bijvoorbeeld lezen en schrijven. Daarnaast vind ik ook binnen de vereniging steeds meer mijn plekje en wordt het steeds leuker om hier te zijn. Dat ik dat ooit zou zeggen had ik niet verwacht. Toch meen ik het echt."

Toch is het balspelletje niet zijn grootste prioriteit, wil De Goede nog wel even benadrukken. ,,Dat zijn mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Alles valt prima te combineren. Och, wat heb ik eigenlijk een fijn leven."

Label:

Clubgezichten