• Jan Slettenhaar

Dalto wil nu echt promoveren

DRIEBERGEN De korfballers van Dalto/Klaverblad Verzekeringen zijn volop bezig met de voorbereiding op het zaalseizoen. Waar het vorig jaar net niet lukte te promoveren naar de Korfbal League, wil de hoofdklasser dit seizoen wel de stap maken.

Danny van der Linden

Dalto degradeerde in het seizoen 2015/2016 uit de Korfbal League, na acht jaar te hebben geacteerd op het hoogste niveau in de zaal. De afgelopen twee seizoenen was de club uit Driebergen dichtbij een terugkeer naar de Korfbal League, maar tot twee keer toe lukte het niet om te promoveren uit de hoofdklasse.

De eerste slag die Dalto sloeg was het aantrekken van de ervaren trainer Herman van Gunst als opvolger van de vertrokken Adriaan van Dijk. Van Gunst was tussen 2008 en 2011 succesvol met Dalto en heeft de taak om de Driebergse topclub van weleer terug te brengen op het hoogste niveau.

GEHEIM De club heeft er nooit een geheim van gemaakt dat er een grote ambitie is om bij de landelijke top te horen. Nog niet eens zo heel lang geleden gold Dalto als een absolute topclub die meestreed om landskampioenschappen. Op de lijst van meest succesvolle korfbalclubs prijkt de naam Dalto op de derde plaats met 36 behaalde landskampioenschappen. Kortom: oude tijden moeten herleven in Driebergen.

VELDSEIZOEN Tot nu toe valt het seizoen van Dalto niet mee. Op het veld zijn de prestaties mager te noemen. Dalto staat met slechts één punt onderaan in de ereklasse. In de zaal wil de club naar een vergelijkbaar niveau. De laatste decennia is veldkorfbal steeds meer ondergeschikt geraakt aan de zaalcompetitie. Veel teams die op niveau uitkomen benutten de eerste helft van het veldseizoen dan ook als voorbereiding op het belangrijkere zaalseizoen. Ook bij Dalto is dit de laatste jaren de gewoonte.

Toch moet het voor de Driebergenaren vervelend zijn om te constateren dat er zo moeizaam gewonnen wordt. Zelfs een ruime voorsprong tegen DVO eindigde onlangs in een gelijkspel. Als Dalto in de zaal om promotie mee wil spelen moeten dat soort zaken beter.

DEN OUDEN De kans is groot dat Dalto in de zaal ook Mathijs den Ouden in het eerste team op zal stellen. De korfballer maakte afgelopen zomer de overstap naar DVO, maar keerde vlak voor het begin van het veldseizoen terug op het oude nest omdat zijn toekomstbeeld bij DVO niet positief genoeg was. Voor trainer Van Gunst is de talentvolle korfballer een welkome versterking. Op het veld werd ervoor gekozen Den Ouden nog niet bij de eerste acht te voegen, maar in de zaal is dit ongetwijfeld anders en zal Mathijs den Ouden als een versterking gelden voor de geel-zwarten.

VERSTERKING De afgelopen jaren lukte het Dalto ook om buitenlandse versterking aan zich te binden. Afgelopen seizoen kwam de Taiwanees international Ya-Wen Lin naar Driebergen om in het tweede gedeelte van het zaalseizoen uit te komen voor Dalto. De gedachte was dat de speelster het laatste zetje tot promotie zou kunnen geven. Het liep anders. Wel heeft Dalto nauwe contacten met de Taiwanese korfbalbond, dus een Aziatische verrassing lijkt zo uit de hoge hoed getoverd. Dit zal dan tot vreugde zijn van de fanatieke fans van Dalto die zich onder de naam D-Side op zaterdagavond zullen verzamelen in Health Centre Hoenderdaal om hun ploeg te ondersteunen. Zij zullen ongetwijfeld zorgen voor een feestelijke sfeer.

Het is voor Dalto te hopen dat het de korfballers dan lukt om topkorfbal naar Driebergen terug te halen.