• Dalto beschikt over een schitterende accommodatie

    Danny van der Linden

'Dalto is kerngezond en ambitieus'

DRIEBERGEN De Driebergse korfbalvereniging Dalto/Klaverblad Verzekeringen kent een uitstekende periode. De club leeft als nooit tevoren en heeft aan vrijwilligers geen gebrek. Toch knaagt er iets: er moet net een niveau hoger gespeeld worden.

Danny van der Linden

Paul van de Griendt (47) is momenteel bezig aan zijn achtste, en laatste, jaar als voorzitter van Dalto. ,,Ik ben destijds bij de vereniging betrokken geraakt toen mijn kinderen gingen korfballen. Omdat ik vond dat je ook iets voor een vereniging moet doen heb ik me aangemeld als vrijwilliger. Toen men een voorzitter zocht, heb ik aangegeven dat op interim-basis te willen doen. Na drie maanden zouden we evalueren. Het vervolg is bekend." Van de Griendt heeft het uitstekend naar zijn zin, maar heeft besloten zijn functie in juni 2018 neer te leggen:,,Na acht jaar is het mooi geweest. Momenteel ben ik mijn beoogd opvolgster aan het inwerken. Marion Bosga zal mijn taak overnemen." Bosga is geen onbekende bij Dalto. De Driebergse is al veertig jaar lid en heeft in het verleden diverse taken binnen de vereniging uitgevoerd.

 

ACCOMMODATIE Bij veel verenigingen is het vinden van vrijwilligers een bekend probleem. Bij Dalto niet. ,,We hebben momenteel 436 leden. En, mede door een actieve vrijwilligerscommissie, beschikken we over 230 vrijwilligers", vertelt Van de Griendt. De voorzitter beseft dat zijn vereniging zich in een luxepositie bevindt:,,We zijn er ontzettend blij mee dat al deze mensen hun vrije tijd in de vereniging steken." Ook op financieel gebied gaat het goed met de Driebergse korfbalvereniging: ,,We hebben een nieuwe hoofdsponsor en veel nieuwe subsponsors. En we merken dat de club leeft. Onze website heeft tweeduizend bezoekers per dag. Sommige sponsors staan versteld als ze dat horen."

 

De laatste jaren stonden voor Dalto ook in het teken van de vernieuwing van de accommodatie. ,,Daar is, samen met de gemeente en andere partners ruim tien jaar aan gewerkt. Ik ben supertrots op het resultaat. Vooral op het feit dat we het hebben kunnen doen zonder naar de bank te gaan. We hebben met hulp van ondernemers de extra financiële middelen weten te bemachtigen om de nieuwbouw te realiseren", aldus Van de Griendt. Volgens de trotse voorzitter was het ook wel nodig:,,De kantine was wel sfeervol, maar de kleedkamers waren echt niet meer van deze tijd. Niemand ging daar na het sporten nog douchen." Wel is er nog de wens om een eigen sporthal te bouwen. ,,Natuurlijk heb je daar de zorg voor", erkent de voorzitter. ,,Maar je kunt ook van de horeca-inkomsten profiteren. We hebben tijdens de plannen voor de vernieuwing van onze accommodatie wel gekeken naar de mogelijkheden om een eigen sporthal te bouwen. Helaas bleek dit toen niet haalbaar. Als de vereniging nog groter wordt zullen we op den duur wel moeten. Hoenderdaal is geweldig, maar op wedstrijddagen redden we het nog maar net om de teams thuis te kunnen laten spelen. Een eigen hal wordt in de toekomst nodig."

 

PROMOVEREN Volgens Van de Griendt zijn er meerdere graadmeters om te bepalen of een sportvereniging gezond is. ,,Dan kijk je onder andere naar het aantal leden en hoe het sportief gaat", zegt hij. ,,Op sportief gebied gaat het in de jeugd uitstekend. Alle eerste jeugdteams spelen op het hoogste niveau. Onze B1 en D1 speelden afgelopen seizoen allebei op het Nederlands kampioenschap, en de jeugd onder 19 werd een maand geleden vijfde op het EK Beachkorbal. Dat zijn topprestaties."

,,Ook rondom arbitrage, speciaal korfbal en ledenwerving gebeuren er bijzondere dingen, het is teveel om op te noemen", aldus Van de Griendt. Hoewel het de vereniging dus goed gaat, zijn er op sportief vlak toch nog frustraties. Van de Griendt: ,,In de zaal spelen we niet op het hoogste niveau. Daar balen we toch wel van. Het moge duidelijk zijn dat promotie naar de Korfbal League onze ambitie is. We willen het topkorfbal terug naar Driebergen brengen." Maar eerst is er nog een veldcompetitie. Hierin speelt Dalto wel op het hoogste niveau. ,,De doelstelling op het veld is handhaving", legt Van de Griendt uit. ,,Maar deze helft van het veldseizoen gaan we vooral gebruiken als voorbereiding op het zaalseizoen."