• Dalto wil komend seizoen promoveren naar de Korfbal League

    J. Slettenhaar / Dalto

Dalto hard op zoek naar korfballende vrouwen

DRIEBERGEN De korfballers van Dalto/Klaverblad Verzekeringen zijn zich aan het voorbereiden op het nieuwe seizoen. Zaterdag oefent de hoofdmacht tegen Tweemaal Zes uit Maartensdijk. De Driebergse vereniging zal ook dit seizoen op jacht gaan naar de zaalpromotie die het afgelopen seizoen misliep, maar eerst volgt de start van de veldcompetitie.

Danny van der Linden

Die veldcompetitie gaat Dalto in onder een nieuwe trainer. Herman van Gunst kondigde in het voorjaar aan Adriaan van Dijk op te volgen als oefenmeester. Van Gunst leidde de Driebergse hoofdmacht ook al tussen medio 2008 en medio 2011. De Drent loodste Dalto toentertijd naar de zaalkorfbalfinale in Ahoy, die verloren ging tegen Koog Zaandijk.

MAGERE JAREN Inmiddels speelt Dalto een niveau lager. ,,Toen had ik veel toppers met Bob de Jong, Jos Roseboom, Linda Stolk en Henriët Brandsma. Een topteam dat om de bovenste plaatsen meestreed in de Korfbal League. Nu willen we proberen bovenin de hoofdklasse mee te doen voor promotie naar diezelfde Korfbal League, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan", liet de trainer bij zijn aanstelling weten. Dalto kent magere jaren. Met name de belangrijk geachte zaalseizoenen op een lager niveau zijn een doorn in het oog van de korfbalclub. Vorig seizoen leek Dalto te gaan promoveren, maar in een beslissingswedstrijd was DVO uit Bennekom een maatje te groot.

DAMESTEKORT Kort na de aanstelling van Van Gunst werd ook bekend dat korfbalster Jaleesa Claver de selectie komt versterken. De international van Suriname wil zich graag verder ontwikkelen en ziet bij Dalto mogelijkheden om dit te realiseren. ,,Ik wil mezelf verder aanvallend en verdedigend ontwikkelen en ik denk dat Dalto de club is waar dat mogelijk is", aldus de student Maatschappelijk werk en Dienstverlening. Ook hoopt Dalto in de loop van het seizoen de Taiwanese Ya-Wen Li weer toe te kunnen voegen aan de selectie.

Ondertussen kampt Dalto op meerdere fronten met een tekort aan dames. Zowel in de lager spelende teams als de selectie kan de korfbalclub nog speelsters gebruiken. Het komt niet vaak voor dat een korfbalclub te weinig vrouwen heeft. Veelal zijn het de mannen die korfbalverenigingen tekort komen. Dalto is via de website een campagne begonnen om meer vrouwen naar de club te krijgen.

SPELREGELS De korfbalsport heeft komend seizoen te maken met vernieuwde spelregels. Vanaf seizoen 2018/2019 is het voor alle teams in het top- en wedstrijdkorfbal mogelijk om een time-out aan te vragen. Per team heb je per wedstrijd twee time-outs. Bovendien is de speelduur van een veldwedstrijd gewijzigd. Er wordt nu twee keer dertig minuten gespeeld. Voorheen was dit vijfendertig minuten.

Mensen die meer willen weten over de spelregelwijzigingen of dames die zich naar aanleiding van het vrouwentekort aan willen melden als lid van de vereniging kunnen voor informatie terecht op www.dalto.nl.