• Babs Bouwman

Christine van Exel vrijwilligster van het jaar bij hockeybond

DOORN Christine van Exel-Elias, vrijwilligster bij de Doornse Hockeyclub, is door de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) uitgeroepen tot vrijwilligster van het jaar. De landelijke trofee 2017 was gericht op vrijwilligers die zich binnen een vereniging inzetten voor een Veilig Sportklimaat. Dankzij Christines' inspanningen speelt de Doornse Hockeyclub een voortrekkersrol in de regio op het terrein van Sportiviteit en Respect.

Babs Bouwman

De komende periode kan de hockeyclub daar nog veel meer aan doen. Want aan de trofee zit ook een geldbedrag van 5.000 euro vast, waarmee ze zich nog sterker kunnen maken voor een veilig sportklimaat.

BANDJES Twee jaar geleden ontstond het idee bij Christine van Exel. Ze vroeg zich af hoe je binnen een club allerlei dingen kunt neerzetten, zonder dat er een hele commissie aan de slag hoeft te gaan. De campagne 'Be Cool & Play Fair' van Hockeyclub Naarden, was inspiratiebron. Samen met Jojanneke Bijsterbosch en Hinke Bagijn, ging ze aan de slag met ludieke acties. Ze hingen grote posters op om Sportiviteit & Respect onder de aandacht te brengen. Op facebook plaatsten ze anti-pest filmpjes en ze gingen alle teams langs om het onderwerp bespreekbaar te maken. Elk team kreeg een ambassadeur, die opkomt voor Sportiviteit en Respect.

Christine, Hinke en Jojanneke lieten armbandjes maken met de kleuren van de club, die de spelers vóór de wedstrijd aan de tegenstander konden geven. Het geven van dat armbandje zorgde voor een contactmoment: iets positiefs. De blauwe kaart werd in het leven geroepen, die tijdens het limonade drinken na de wedstrijd werd uitgereikt en waarop een speler of ouder iets aardigs schreef over de iemand of wedstrijd. Het effect ervan was dat in bijna alle gevallen de tegenstander complimentjes terug gaf. ,,We willen bereiken dat er meer onderling gecommuniceerd wordt", vertelt Christine van Exel. ,,Dat iedereen na de wedstrijd nog even bij elkaar zit en dat de gezelligheid tussen teams weer teruggevonden wordt."

'HERRIESTOPPER' Het Bestuur van de Doornse Hockeyclub droeg Christine van Exel voor als vrijwilligster van het jaar, omdat ze verbinding zocht met andere clubs uit de regio en dat ze een combinatie tussen nieuwe en oude media wist te maken om het publiek te bereiken. De effecten van de campagne zijn voor ons al merkbaar, zegt Karin Oyevaar van het Bestuur van de Doornse Hockeyclub. ,,Het is rustiger geworden en er is meer besef van sportiviteit door de positieve aanpak."

Zou het kunnen dat de actie 'Herriestoppers' daar aan bijgedragen heeft? De lolly's die aan toeschouwers langs de lijn werden uitgedeeld om het fanatieke coachen tegen te gaan. Met nog meer energie gaat Christine, samen met Hinke en Jojanneke, aan de slag voor een veiliger sportklimaat. De volgende campagne onder de noemer 'Gelukkig ben jij anders' staat al voor de deur. De insteek daarbij is dat de jeugd nadenkt over elkaars positieve kwaliteiten binnen en buiten het veld en dat je blij moet zijn dat iedereen iets anders heeft in te brengen. Wat ze precies gaan doen met de 5.000 euro staat nog niet vast. Natuurlijk zijn er wel ideeën. Zo denkt het bestuur er over iets te doen aan teambuilding tussen de clubs binnen de Utrechtse Heuvelrug. Want verbinding is en blijft voor het Bestuur een belangrijk thema.

Christine van Exel hoopt dat de campagne zich gaat uitbreiden naar andere sportclubs. ,,Het gedrag dat je leert op de club is het gedrag dat je meeneemt in je sociale leven. IIedereen mag langskomen en al onze ideeën en acties jatten." Info: www.hcdoorn.nl.