• Foto: Bureau Sportimpuls

Buurtsportcoaches zoeken de verbinding

AMERONGEN Al diverse jaren is de Utrechtse Heuvelrug bezig om kinderen aan het sporten te krijgen en daarbij boekt de gemeente steeds vaker succes. In de gemeente sporten landelijk gezien een hoop kinderen en het is nu vooral de kunst om dit minimaal zo te houden. Toch is er op een belangrijk punt nog wel wat winst te boeken; een gezond leefpatroon. ,,Daarmee gaan we nog harder aan de slag."

Jeroen van der Veer 

Het is duidelijke taal van buursportcoach Wilco Willemse, die samen met zes andere coaches actief is in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De 38-jarige sportcoach is voornamelijk werkzaam in Amerongen en Leersum en daar treft hij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Doorn, meer kinderen met overgewicht aan. ,,Landelijk scoren we iets boven het gemiddelde als het gaat om sportende kinderen. Als je dan ziet dat het percentage van kinderen met overgewicht ook iets boven het gemiddelde zit, valt voor ons daar nog winst te boeken."

Willemse doelt op het feit dat hij een gezond leefpatroon bij de kinderen wil creëren. Mede hierom is er een samenwerking ontstaan op het gebied van gezondheid en preventie. Bureau Sportimpuls, waar Willemse onderdeel van uitmaakt, ontwikkelde het preventieprogramma 'Utrechtse Heuvelrug Sportief en Gezond', dat zich met buurtsportcoaches richt op onderwijs en sportverenigingen. 

Hierbij hebben vier partners, Welnúh, Hardloopcentrum Aart Stigter, Zenner Dansen Sporten Feesten en Somatic Fysio en Sport, hun handen ineengeslagen. ,,Elke van deze partners heeft een eigen specialisme. Gezamenlijk is een programma ontwikkeld waar alle inwoners van Utrechtse Heuvelrug baat bij kunnen hebben."

Samenwerken, verbinden en met elkaar meer willen bereiken zijn daarbij de speerpunten. Deze schakels kunnen in de toekomst nog efficiënter ingezet worden, omdat men bij Bureau Sportimpuls 40.000 euro extra budget heeft gekregen. ,,Dit gaan we besteden bij verenigingen", duidt Willemse. ,,Zij kunnen bij ons met een goed plan komen en daarbij willen wij ze dan ondersteunen."

Met die ondersteunende factor geeft Willemse slechts een klein deel van zijn werkzaamheden weer. Waar nog vaak gedacht wordt dat buurtcoaches zich bezighouden met activiteiten op de woensdagmiddag, is dat in de praktijk maar klein onderdeel van hun werk. ,,Wij zetten ons nu vooral in rondom scholen. Hierbij moet gedacht worden aan het organiseren van clinics of de scholen in contact brengen met verenigingen. Maar ook voor de ouders van die kinderen, voor mensen met een beperking en senioren ontwikkelen we programma's die bijdragen aan een gezonde leefstijl. Maar alles valt of staat met een goed netwerk waar activiteiten uit voortvloeien."

Willemse is zo'n 25 uur per week bezig met zijn functie, al ligt er werk voor de hele week. ,,Maar dat laat mijn agenda niet toe. De uren die wij wel hebben, benutten wij zo goed mogelijk. Het is nu taak dit vol te houden en als gemeente kunnen we best trots zijn op wat we tot nu toe al bereikt hebben."