Aftellen voor 3bergenloop

DOORN Voor de organisatie is het aftellen geblazen, want 5 maart zal opnieuw de 3bergenLOOP gehouden worden. Buienradar wordt al nadrukkelijk in de gaten gehouden en alle laatste puntjes worden op de spreekwoordelijke 'i' gezet. ,,Het zijn spannende dagen, zo een week van te voren, maar dat maakt het organiseren zo leuk."

Jeroen van der Veer

 

De organisatie verwacht zaterdag bijna tweeduizend lopers die verschillende afstanden gaan lopen. De niet-hardlopers kunnen een gemarkeerde wandeling van vijf of tien kilometer lopen. Op de zes kilometer zijn vierhonderd deelnemers, op de twaalf kilometer zo'n zeshonderd en op de halve marathon wordt vijfhonderd man verwacht.,,Daarnaast voor de kidsrun ook ruim vierhonderd", glundert Heidy Smit.

Wat één van de organisatoren daarbij opvalt, is dat veel grote groepen kinderen van de basisscholen zich hebben aangemeld. ,,Wij hebben begrepen dat de scholen het zien als een soort sportmiddag en dat is natuurlijk gaaf. Je wilt iedereen aan het bewegen krijgen en dus ook de kinderen."

Alles staat daarbij in het teken van het goede doel, waarvoor inmiddels al bijna drieduizend euro is opgehaald. ,,We hebben gekozen voor Stichting Running Blind", vertelt Smit trots. ,,Zij willen mensen met een visuele beperking aan het sporten krijgen. Dit doen ze door blinden en slechtzienden te koppelen aan buddy's en door loopgroepen op te richten. Zaterdag zijn er ook lopers vanuit die stichting aanwezig.''

De grote vraag is natuurlijk wie de onderdelen gaat winnen en mooie prijzen weet te bemachtigen. Sport 2000 Van den Berg heeft een prijs voor de snelste loper uit De Utrechtse Heuvelrug. ,,Deelnemers komen uit het hele land, maar wij willen de lokale helden ook eren. Wij zijn blij dat we dat met deze nieuwe sponsor kunnen doen. Daarnaast stelt speelgoedwinkel Planet Happy drie scholenprijzen beschikbaar bij de kidsrun."

AAN ALLES GEDACHT Het mag duidelijk zijn dat aan alles gedacht is, maar klaar is de organisatie nog niet. Zo gaat Harrie Achterberg met een shovel over het parcours om de grote plassen te laten verdwijnen. ,,Een beetje modder is niet erg, alleen het moet geen gevaarlijke situaties opleveren", benadrukt hij. ,,Wij rennen door de bossen en daar is één pad een modderpoel. Die gaan we mooi vlak maken."

LOOPFESTIJN Het evenement heeft zich in de afgelopen jaren ontpopt tot een lokaal en regionaal loopfestijn. Veel inwoners uit de regio zullen aanwezig zijn, maar ook internationaal valt de 3bergenLOOP in de smaak.

,,Er komen drie Belgen en twee Engelse''', lacht Smit. ,,Ontzettend leuk natuurlijk, al staat de loop vooral bekend om zijn ons-kent-ons-karakter."

Inmiddels is er ook een run gestart naar entreebewijzen, omdat ze sneller dan ooit vergeven waren. Op social media zie je liefhebbers vragen naar startnummers, zo is Smit opgevallen. ,,Een teken dat je als organisatie goed bezig bent en geliefd bent. Wij willen het echter niet groter maken dan dat het nu is. Nu heb je overzicht, kan iedereen zijn run lopen en voorkom je dat mensen in een massale groep moeten rennen."

 Voor de kidsrun en het wandellopen kan zaterdag nog ingeschreven worden.