Herontwikkeling Doornse Gat

18-03-2020, 08:30 |Van onze partner

Het Doornse Gat is al jarenlang een begrip voor inwoners van Doorn en omstreken. Staatsbosbeheer is sinds 2018 eigenaar van het dagrecreatieterrein. De gemeenteraad heeft een prijsvraag uitgeschreven voor ‘de beste toekomstvisie voor het Doornse Gat’. Deze is gewonnen door de familie Van der Valk. Vanaf het moment dat ze het terrein gaan exploiteren gaat Staatsbosbeheer het in erfpacht uitgeven.

Van Der Valk winnaar prijsvraag
Een tijd geleden heeft het recreatieschap een prijsvraag uitgeschreven, waarbij ondernemers ideeën in konden brengen over wat de mogelijkheden van dit terrein zouden kunnen zijn. Deze prijsvraag is gewonnen door de familie Van der Valk met het concept 'Speel- en chillbos'. Het recreatieschap heeft dit idee verwerkt in een principeverzoek aan de gemeente, waarmee is ingestemd. Vervolgens is er een projectplan en inschrijfleidraad opgesteld, samen met de gemeente, waarop negen belangstellende ondernemers hebben gereageerd. Het ‘Natuurbelevingspark het Doornse Gat’ is uitgekozen door de selectiecommissie. Volgens het plan komt er een theehuis/informatiecentrum bij het Doornse Gat, een theaterkuil en verschillende natuurlijke speelvoorzieningen, zoals een belevingspad en een klimbos. De toegang van het terrein blijft gratis en ook de mogelijkheden voor dagrecreatie, zoals picknicken en dagkamperen, blijven behouden.

Bezoekers aantrekken
Momenteel is het concept bestemmingsplan in voorbereiding. De verwachting is dat dit bestemmingsplan in de tweede helft van 2020 wordt vastgesteld. Hierna kunnen alle voorzieningen worden gerealiseerd en kan het Doornse Gat nog meer bezoekers verwelkomen. In het plan dat er nu ligt wordt horeca gecombineerd met natuurlijke speelvoorzieningen, waardoor het voor het hele gezin goed vertoeven is op het terrein. Voor bezoekers is het ook prettig dat er een kleinschalige horecagelegenheid komt in plaats van enkel de kiosk op de parkeerplaats. Het parkeren bij het Doornse Gat in Doorn blijft gratis zodat ook bezoekers uit de buurt eenvoudig een dagje langs kunnen komen met de auto. Het kan zeker tijdens de zomer erg druk zijn op de parkeerplaats dus voorzichtigheid is geboden met parkeren en het openen van het portier. Het is zonde om parkeerschade na een gezellig dagje uit op de autoverzekering te moeten claimen.

Ideale plek voor kinderfeestjes
Het Doornse Gat is altijd al een populaire plek voor kinderfeestjes voor gezinnen uit de omgeving. Met de nieuwe ontwikkelingen wordt het nog leuker om hier een evenement te organiseren. Dit blijft dan ook gewoon mogelijk. Niet alleen kinderfeestjes, maar bijvoorbeeld ook voor een paaseierenzoektocht. Niet voor alle evenementen is een vergunning nodig, maar als het om een groot evenement gaat is er altijd toestemming nodig. Tot op heden kan dit aangevraagd worden bij Staatsbosbeheer. Nadat het bestemmingsplan is goedgekeurd en de ondernemer het terrein gaat exploiteren, wordt deze verantwoordelijk wordt voor het beheer en onderhoud van het Doornse Gat.