• Aantal deelnemers op top Amerongse Berg

    Arnout Schaap

Zwerfafval rond top Amerongse Berg opgeruimd

AMERONGEN Het was zaterdag 'European Clean-Up Day', in het leven geroepen om aandacht te vragen voor het probleem van zwerfafval. In Amerongen is een groep van ongeveer 20 mensen acties geweest op de route van de parkeerplaats bij de sportvelden naar het hoogste punt op de Amerongse Berg. Onderweg ruimden zij zwerfafval op en luisterden ze naar de verhalen van Arnout Schaap.

Wilco Willemse

Schaap is directeur van zijn bedrijf Recycle Valley. Hij was voorheen werkzaam als vuilnisman in Amsterdam en zag veel zwerfafval. Hij deed veel kennis op over waar het vandaan kwam en waar het heen ging nadat het werd opgeruimd. Hij deelt zijn kennis nu graag in allerlei educatieve projecten om zo de bewustwording over het onderwerp te vergroten.

SUMMITS Eén van zijn projecten is '12 summits' en voor dat project kwam hij dit jaar voor de vijfde keer naar Amerongen: ,,In elke provincie ruimen we de troep op rond de hoogste punten in die provincie. Vandaar de naam 12 summits, 12 toppen. In de provincie Utrecht is dat de top van de Amerongse Berg, iets meer dan 69 meter boven Normaal Amsterdams Peil. Dat doen we niet alleen, we zoeken altijd een groep om ons daar bij te helpen. Dat kunnen individuen zijn of juist groepen, zoals scholieren of zoals eerder in Amerongen leden van de scouting."

CACH Dit jaar werd Schaap geholpen door een groep van 20 geocachers. Geocachers zoeken naar schatten. Die zijn op specifieke GPS-punten over de hele wereld verstopt. Eén van die punten is de top van de Amerongse Berg. Schaap: ,,Die is daar een aantal jaar geleden verstopt. We hebben die 'cach' eerder van twee opdrachten voorzien: als de cach gevonden werd, gaven we de opdracht het zwerfafval rond die plek op te ruimen. Dat paste natuurlijk prima binnen ons project. Ook gaven we de vinder de opdracht om de cach opnieuw te verstoppen op een locatie die hóger was dan de vindlocatie. Zo hebben we de cach kunnen volgen van de Amerongse Berg naar de Ardennen, de Vogezen en het laatste signaal kwam uit de Alpen. Als het goed is is op al die plekken ook het zwerfafval opgeruimd. Mooi toch?!"

AFVAL Voor de deelnemers afgelopen zaterdag werd het een mooie tocht. Schaap: ,,Het was natuurlijk heerlijk weer en onderweg valt er genoeg te vertellen. De natuur is er prachtig en de historie rijk. Vaak gebruik ik het afval wat we vinden als leidraad om deelnemers voor te lichten. We kwamen kleine sappakjes tegen en een leuk verhaal daarbij is dat daar veel insecten op af komen. Ze worden gelokt door de geurstoffen die vaak worden gebruikt. Ook vonden we een tekenpen en daar koppel ik dan het verhaal van het gevaar van tekenbeten aan. Dat speelt nogal in deze omgeving, dus daar leren de deelnemers dan weer van. Onderweg kwamen we opvallend weinig bierblikjes tegen, Dat is op sommige plekken wel anders. Het vertelt me dat hier weinig hangjongeren zijn die hun zwerfvuil achterlaten. Op de top zelf vinden we vaak veel afval. Dat is typisch een plek om even om je heen te kijken, uit te rusten, informatieborden te lezen en wat te eten of te drinken met achterlaten van afval als gevolg."

Op 15 september is het 'World Clean-Up Day en ook dn wil Schaap weer naar Amerongen komen: ,,Met vrijwilligers en duikers wil ik kijken of we het laagste punt in Amerongen, bij de veerstoep aan de Rijn kunnen schoonmaken. Langs de kant én onder water." Aanmelden voor de opruimactie kan via www.supportervanschoon.nl.