• Myrthe (links) en Noa Faaij met naamkaartjes die ze naar de top van Alpe d'Huez brengen

    Danny van der Linden

Zusjes bewandelen Alpe d'Huez voor strijd tegen hersentumoren

DRIEBEREN Voor Noa en Myrthe Faaij wordt zondag 23 juli een bijzondere dag. Dan beklimmen zij de befaamde berg Alpe d'Huez om geld in te zamelen voor de Stichting StopHersentumoren.nl. De Driebergse zusjes doen dit niet voor het eerst.

Danny van der Linden

 

Nico Faaij zit vol plannen als hij tien jaar geleden getroffen wordt door gezondheidsproblemen. Na onderzoek blijkt dat de inwoner van Driebergen is getroffen door een hersentumor. Echtgenote Klaske Hofstee legt uit:,,Het gaat om hersenkanker. Simpel gezegd zijn er twee varianten: een snel groeiende tumor en een langzaam groeiende tumor. Nico heeft de langzame variant."

De hersenen van Faaij worden steeds verder aangetast tot een operatie noodzakelijk is. ,,Je merkt dat het gedrag van Nico anders is, de hersenbeschadiging is vergelijkbaar met dementie, het wordt steeds een beetje erger", legt Hofstee uit. ,,We kwamen er ook achter dat er in Nederland eigenlijk heel weinig bekend is over hersentumoren en dat er weinig onderzoek naar gedaan werd." Strijdvaardig besluit Hofstee haar eigen stichting op te richten: STOPhersentumoren.nl.

KANKER Hoewel de Alpe d'Huez dit jaar niet in de route van de Tour de France is opgenomen, spreekt hij toch tot de verbeelding. De berg waar zoveel Nederlanders een etappeoverwinning behaalden staat niet voor niets bekend als de Hollandse berg. Noa Faaij (13) zegt het niets. ,,Ik ken de berg omdat we er elk jaar naartoe gaan om geld in te zamelen voor onderzoek tegen hersentumoren."

Het gezin is bekend met de ziekte van vader Nico en kijkt er niet meer van op als er iets opvallends aan de hand is. ,,Een keer stond de hond over mijn vader zijn schoen te plassen. En hij bleef gewoon staan", lacht Noa. ,,Hij kan niet meer zo snel schakelen en zijn voet weg trekken." Zusje Myrthe (11) begint ook te lachen bij de herinnering.

 

Noa vervolgt op serieuze toon: ,,Mijn vader is nu tien jaar ziek. Hij heeft twee hersentumoren en hij heeft geen chemokuur of bestralingen gekregen. Dat kun je je toch niet voorstellen? Dat je kanker in je hoofd krijgt en de dokters niets doen?" Myrthe haakt in: ,,Ja, je wordt steeds verder ziek. Je gaat dood en niemand doet wat." Het is dit gedachtegoed dat er voor zorgde dat de zussen een actie hebben opgezet:,,Wij nemen een kaartje mee met namen van mensen. Die kaarten brengen we boven op de Alpe d'Huez als steun voor iemand met kanker of ter nagedachtenis aan iemand die aan kanker is overleden. We nemen een kaartje mee voor tien euro." Inmiddels is er al een kleine berg kaartjes, maar er is absoluut nog ruimte voor heel veel extra kaartjes.

 

STELVIO Volgens Klaske Hofstee zit het onderzoek naar hersentumoren nog steeds een beetje in het verdomhoekje. ,,Maar we hebben de afgelopen jaren wel veel voor elkaar gekregen. We steunen onderzoeken financieel en zorgen natuurlijk ook voor meer bekendheid rondom hersentumoren." De route naar de top van de Alpe d'Huez is veertien kilometer. ,,Volgend jaar gaan de uitdaging groter maken", zegt Hofstee. ,,Dan gaan we de Stelvio in Italië beklimmen. Die is ruim tien kilometer langer en bovendien is het beneden aan de berg snikheet en op de top ontzettend koud. We doen het allemaal om geld op te halen voor dat ene doel: onderzoek naar hersentumoren."

De zusjes kunnen nog wel een flink aantal donaties gebruiken. Wie hen wil steunen of meer informatie wil, kan terecht op www.driebergentocht.nl of mailen naar info@stophersentumoren.nl.