• Edith Hazelzet
  • Edith Hazelzet

Zoute Inval Leersum viert tienjarig bestaan

LEERSUM De wekelijkse gezelligheid van de Zoute Invalochtenden van de bibliotheek zouden de trouwe bezoekers niet meer willen missen. Elke donderdag schuiven enkele tientallen Leersumers aan voor een kop koffie, een praatje en een bezigheid naar keuze, zoals spelletjes doen en breien. Daarnaast staan er elke maand ook informatieve en creatieve activiteiten op het programma, dat al tien jaar met zorg en liefde door de bibliotheek wordt samengesteld en begeleid.

Edith Hazelzet

De Zoute Inval is afgeleid van de afkorting voor de regiobibliotheek Zuid-Oost Utrecht en een woordspeling op de bekende uitdrukking. Veertig vaste bezoekers kwamen donderdag naar De Binder om het jubileum te vieren. Na de koffie met taart was muzikant Bert Weijdema de verrassing van de ochtend. Hij schreef, met input van Nelleke Hurkens van de bibliotheek, speciaal voor de gelegenheid een lied om het feest luister bij te zetten.

SAMEN ZINGEN Op de melodie van 'Geef me 't zout, schat' van Huub van der Lubbe verleidde hij de bezoekers tot meezingen van het lied met sfeertekeningen en herinneringen. Na een voorzichtig begin - vanwege de best moeilijke melodie - nam na enig repeteren het volume toe. 'Lang zal ze leven' werd op verzoek ook nog door Weijdema op de piano begeleid. Eenmaal aan het zingen, wilden een aantal bezoekers eigenlijk niet meer stoppen, waarna ter plekke een zangochtend werd toegezegd in het Zoute Invalprogramma voor het nieuwe jaar.

GESLAAGD Na de viering kwamen de reguliere bezigheden weer op gang; breiwerk, kaarten, Rummikub en Qwirkle werden tevoorschijn gehaald. Renée Tiemstra, lid van het managementteam van de regiobibliotheek zag het tevreden aan. ,,In Leersum en Maarn wordt de Zoute Inval het drukst bezocht, maar ook in de andere dorpen organiseren we het wekelijks." Nu zij er toch is, neemt een bezoeker de gelegenheid te baat om haar te vragen of er geen twee keer per week een Zoute Inval kan zijn. Een ander noemt het de belangrijkste ochtend in de week. De Zoute Inval is een geslaagd voorbeeld van de veranderende rol van de bibliotheek in de samenleving. Van een uitleenplaats voor boeken naar een verbindende plek van samenkomst waar informatie en ervaringen worden gedeeld.

HISTORIE Een aantal van de veertig feestvierders is er vanaf de start tien jaar geleden bij. ,,Ik weet het nog goed. Het was een initiatief van Helma Bouman van de bibliotheek. Toen zaten we nog boven en zorgden we zelf voor de koffie en de afwas na afloop," vertelt Frans Groot, vrijwilliger en bezoeker van het eerste uur. Na een tijdje was de aanwas zo groot dat er wel naar beneden verhuisd moest worden. ,,Dat ging onder protest hoor, want toen was het hier lang niet zo gezellig als nu met Chris, Gail, Kjell en Gerbout achter de bar."

Echtgenote Ans is ook vanaf de start betrokken: ,,We hebben meegedacht over het soort activiteiten dat hier zou passen. Een enkele keer heb ik zelf een creatieve workshop verzorgd." Paula Boonzaaijer was vanaf 2009 de geliefde begeleider van de wekelijkse activiteiten totdat

er eind 2015 bezuinigd werd. Af en toe verzorgt zij nog een workshop. ,,Gelukkig wel", zegt ze, ,,want we hebben zo'n band opgebouwd met elkaar. Lief en leed wordt hier gedeeld. Ik weet nog dat een deelnemer naar de Ridderhof verhuisde in Amerongen. Elke week werd hij daarna door iemand opgehaald zodat hij toch kon blijven komen. Dat zijn mooie dingen om te zien."

INFORMATIEF Ook Piet (77) is een tevreden bezoeker: ,,Mijn vrouw en ik zijn tien jaar geleden eens gaan kijken, en we zijn nooit meer weggegaan." Meestal speelt hij Rummikub na de koffie, maar hij schuift ook graag aan bij de presentaties en lezingen van de Zoute Inval. Het informatieve programma is afgestemd op de doorgaans oudere bezoekers. ,,We begonnen met zaken als omgaan met DiGiD, de TomTom en Google Earth", brengt Groot in herinnering. Twee keer per jaar verschijnt een folder met alle activiteiten. ,,Op 23 november is hier een presentatie over robotica. Ik heb hem elders al gezien. Er komen ook echt robots, beslist een aanrader om heen te gaan", aldus Renée Tiemstra.

Het feestprogramma werd afgesloten met de eerste Zoute Invallunch. ,,We hebben voor vandaag veertig aanmeldingen. Blijkt er ook animo voor een vervolg, dan willen we dit een keer in de maand gaan doen", vertelt Nelleke Hurkens namens de Leersumse bibliotheek. ,,Vandaag gaan we samen soepen, een populaire activiteit hier in het dorp, met snert gemaakt door Wilco van De Binder en Hetty van de Zoute Inval."

Wie ook eens een kijkje wil nemen bij de Zoute Inval Leersum, is iedere donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur welkom in De Binder. De toegang is gratis, een kopje koffie/thee kost een euro. Meer informatie is te vinden in de programmafolder in de bibliotheek of op bibliotheekzout.nl.