• Pixabay.com

Succesvolle pilot Logeerzorg krijgt uitbreiding

HEUVELRUG De gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Zeist, Bunnik, De Bilt en Wijk bij Duurstede gaan de pilot Logeerzorg uitbreiden. Dit doen zij in samenwerking met het ministerie van VWS. Sinds mei vorig jaar hebben de betreffende gemeenten bij wijze van proef deze logeerzorg aangeboden en dat blijkt een succes te zijn. 

Doel van het project is te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken. Degene die zorg nodig heeft, kan tijdelijk 'logeren' in bijvoorbeeld een verpleeghuis, zodat de mantelzorger even op adem kan komen.

De uitbreiding houdt in dat inwoners vanaf nu structurele logeerzorg kunnen krijgen. Dit houdt in dat inwoners regelmatig kunnen gaan logeren, bijvoorbeeld eens per maand of eens per kwartaal. Voorheen konden inwoners logeerzorg alleen per kéér aanvragen. Die mogelijkheid blijft overigens gewoon bestaan.

Deze proef loopt tot 1 februari 2021. Tegen die tijd wordt bekeken of deze structurele logeerzorg kan worden voortgezet. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) betaalt mee aan de proef en heeft deze zo mede mogelijk gemaakt.

Wethouder Hans Waaldijk van gemeente Utrechtse Heuvelrug is blij met de uitbreiding: ,,Als je lange tijd voor iemand zorgt, vergeet je soms aan jezelf te denken. Terwijl mantelzorgers zelf ook moeten uitrusten, daar blijkt logeerzorg een goed middel voor. Hierdoor kunnen inwoners bovendien langer thuis blijven wonen, in hun eigen vertrouwde omgeving."

Annemieke van Veen, projectleider van de proef: ,,Mensen vinden het vaak lastig om tijd en ontspanning voor zichzelf in te plannen, omdat dit voelt als het 'wegsturen' van hun naaste. Ik gun het eenieder zo verschrikkelijk dat we het inzetten van logeerzorg gaan zien als wat het echt is: goed zorgen voor jezelf, zodat je ook goed kunt zorgen voor de ander. Als je als mantelzorger uitvalt, is je naaste verder van huis."

Info: logeerzorg@zeist.nl of 06 46 44 12 36.