• Medewerkers van Beukenstein bekijken hun nieuwe werkomgeving.

    Danny van der Linden

Nieuw Beukenstein klaar voor gebruik

DRIEBERGEN Ruim honderd mensen verhuizen deze week naar de vernieuwde locatie Beukenstein aan de Hoofdstraat in Driebergen. Het verzorgingshuis is in de afgelopen maanden opgebouwd tot een voorziening waar mensen kunnen wonen en werken volgens de meest moderne visies en mogelijkheden.

Danny van der Linden

,,Er komen hier honderdacht mensen te wonen", vertelt Liselotte de Bruijn. ,,Beukenstein, onderdeel van zorgorganisatie De Brug, wordt deze week geopend." Voor de verhuizing zijn drie dagen uitgetrokken. Dinsdag verzamelden zich verhuizers, medewerkers en vrijwilligers om alles in orde te maken. Her en der liep nog iemand rond om de laatste werkzaamheden te verrichten, terwijl anderen zich bezig hielden met het inrichten van diverse ruimtes.

KLEINSCHALIG Het nieuwe Beukenstein geeft De Brug de kans om kleinschalig wonen mogelijk te maken binnen de organisatie. Bij kleinschalig wonen is er sprake van een of meerdere woongroepen. Mensen hebben een eigen slaap-/woonruimte, maar komen samen in een centrale huiskamer.

,,Mensen die er behoefte aan hebben kunnen de rust opzoeken in hun eigen kamer, maar er is ook een centrale ruime waar bewoners samen kunnen komen om bijvoorbeeld gezamenlijk te koken. Dit gebeurt overigens elektrisch", legt De Bruijn uit.

Bewoners komen op Beukenstein te wonen in een fraaie en historische omgeving. Het woon-zorgcentrum is omgeven door bomen. De parkachtige sfeer is ook na de verbouwing behouden gebleven. Bovendien is er nagedacht over de vrije doorgang naar het park, waardoor dit één geheel vormt met het moderne gebouw dat toch uitstekend in de omgeving op de Utrechtse Heuvelrug past.

TOEKOMSTBESTENDIG Volgens De Bruijn is Beukenstein klaar voor de komende jaren. ,,Het is een toekomstbestendige woon- en zorgvoorziening voor kwetsbare ouderen, zoals mensen met dementie of een lichamelijke beperking en andere zorgvragen waarvoor een indicatie en zorg met verblijf nodig is", aldus de woordvoerster van De Brug.

Beukenstein is van alle gemakken voorzien. Bewoners kunnen op hun kamers zelf het klimaat regelen en iedere bewoner krijgt de beschikking over zijn of haar eigen sanitair.

RAZEND ENTHOUSIAST De medewerkers die in Beukenstein komen te werken zijn razend enthousiast. Helga Kiers werkt als activiteitenbegeleidster bij De Brug en kijkt al maanden uit naar de opening. Wel denkt ze dat het even wennen zal zijn. ,,We moeten allemaal onze weg nog vinden maar wat zijn we trots dat we in dit prachtige huis mogen werken en een bijdrage mogen leveren aan het welzijn van de bewoners", zegt ze vol trots.

BEWONERS MOETEN WENNEN Niet alleen de medewerkers zullen moeten wennen aan de nieuwe situatie. Uiteraard geldt dit ook voor de bewoners. Liselotte de Bruijn laat weten dat hier aan gedacht is. ,,Deze mensen worden goed begeleid om de overstap zo goed mogelijk te laten verlopen. ,,Je hebt natuurlijk te maken met mensen waarvoor dit erg verwarrend kan zijn", zegt zij. ,,Maar we doen er alles aan om het voor iedereen zo prettig en soepel mogelijk te laten verlopen."