• Koen van Weel

Zonnepanelen voor de gemeente

HEUVELRUG Er komen zonnepanelen op het dak van cultuurhuis Pléiade, een deel van het nieuwe gemeentekantoor en het kantoor van de gemeentewerf aan de Velperengh in Doorn. Dat heeft het Heuvelrugcollege woensdag bekendgemaakt. De gemeente heeft daarvoor een zogenoemde SDE-subsidie van maximaal 152.000 euro van het Ministerie van Economische Zaken binnengesleept.

Met deze subsidie wil minister Henk Kamp de aanleg van installaties met meer dan zestig zonnepanelen stimuleren. Hoeveel panelen er op de gemeentelijke daken in Doorn passen en hoeveel kilowattuur stroom die gaan leveren, moet nog worden uitgezocht. Daarom wil het college eerst 11.000 euro steken in een onderzoek naar de technische mogelijkheden.

LADDER Voor de gemeentewerf in Doorn zijn de zonnepanelen overigens geen primeur. Vijf jaar geleden klom toenmalig VVD-wethouder Bert Homan op de ladder om eigenhandig de eerste van 277 Duitse zonnepanelen op de werfloods te monteren. Die waren met een provinciale subsidie betaald.

ENERGIEAKKOORD De SDE-subsidie die milieuwethouder Hans Nijhof (fractie Open) nu heeft binnengehaald, wordt door de rijksoverheid gezien als een belangrijk instrument om de doelen van het Energieakkoord te halen. Donderdagavond licht Nijhof het zonnepanelenproject toe in de gemeenteraad.