Zonnepanelen voor bedrijven desnoods gratis

HEUVELRUG Als het aan milieuwethouder Hans Nijhof (PvdA/Groen Links) ligt, schakelen Heuvelrugondernemers massaal over op zonne-energie. Om zoveel mogelijk bedrijven enthousiast te maken, heeft de gemeente een onafhankelijk Driebergs adviesbureau ingeschakeld. Consultant Rik Roskam van Econnetic lanceert een grootschalig project voor de plaatsing van zonnepanelen op de bedrijfsdaken van Utrechtse Heuvelrug. De gemeente roept sportclubs en scholen op om zich aan te sluiten.

Michiel Schaaij

Het is de bedoeling om een groot aantal Heuvelrugdaken in één project samen te voegen, waarbij Econnetic de subsidie- en vergunningaanvragen regelt. Daarbij gaat het naar verwachting om miljoenen kilowattuur per jaar. ,,Doordat je het bundelt, creëer je schaalgrootte en dat maakt het project kansrijk", denkt Roskam. Milieuwethouder Nijhof ziet in het project een kans om de doelstelling van een klimaatneutrale Utrechtse Heuvelrug dichterbij te halen.

RISICOKAPITAAL Bedrijven die hun zonnepanelen zelf financieren, kunnen een interessant rendement op hun investering tegemoet zien. Maar ook ondernemers die niet willen meebetalen, kunnen hun bedrijfsdak beschikbaar stellen en gebruik maken van de opgewekte stroom. Om de niet-meebetalende dakeigenaren van dienst te kunnen zijn, wordt risicokapitaal aangetrokken. Roskam schermt met een netwerk van potentiële investeerders, dat geld in het grootschalige Heuvelrugse zonnepanelenproject zou willen steken.

ONDERZOEK Econnetic heeft inmiddels een eerste onderzoek uitgevoerd op de verschillende bedrijventerreinen in de Heuvelrugdorpen. Daaruit blijkt dat er fysieke ruimte zou zijn voor in totaal zo'n 50 duizend zonnepanelen, die meer dan drieduizend huishoudens van stroom kunnen voorzien. Of dat aantal ook werkelijk gerealiseerd gaat worden, durft Roskam niet te beloven. ,,Maar we gaan proberen om een zo groot mogelijk deel van dit potentieel daadwerkelijk te realiseren".

EIGEN HOUTJE De vraag rijst wel, waarom bedrijven niet allang op eigen houtje zonnepanelen hebben aangeschaft. ,,Ondernemers beginnen er vaak niet aan omdat ze tegen de investering aanhikken", zo verklaart Roskam de aarzeling. En als er wel investeringsruimte is, vinden ondernemers de terugverdientijd te lang. Bovendien is het veel gedoe en geregel." De gemeente hoopt dat Econnetic die drempels kan wegnemen en daarmee bedrijven weet te overtuigen.

GEFAALD Paradoxaal genoeg kan financieel wethouder Jan Willem van Dongen de gemeentelijke opdracht voor Econnetic financieren, omdat een ander duurzaam ondernemersinitiatief heeft gefaald. De Stichting Utrechtse Heuvelrug Duurzaam Doen kreeg twee jaar geleden 34 duizend euro subsidie voor ondernemersactiviteiten, maar die zijn tot dusver niet van de grond gekomen. Van Dongen verwacht geen beterschap van de stichting en heeft daarom de uitbetaalde subsidie teruggevorderd.