Zonnepanelen aan de dijk

AMERONGEN Leo Putman heeft op zijn bedrijf 'De Dijkhoeve' een aantal flinke schuren staan met een enorm dakoppervlak. Hij loopt al een aantal jaren rond met plannen om iets te doen met groene energie. Putman: ,,Het is zonde dat zulke grote oppervlaktes niet gebruikt worden voor zonne-energie. Veel daken in Amerongen zijn namelijk niet geschikt voor plaatsing van zonnepanelen."

Pander Roskam

Bijvoorbeeld door de ligging van het dak of omdat het gaat om een monument. Ook zijn er mensen die zonnepanelen op hun eigen dak niet mooi vinden. De regering biedt tegenwoordig de mogelijkheid om via een (op te richten) energiecoöperatie collectief zonnepanelen te plaatsten op een groot dak.

De coöperatie HÉ (Heuvelrug Energie) zet zich in om de gemeente Utrechtse Heuvelrug energie neutraal te maken. Putman: ,,Heuvelrug Energie helpt bij de oprichting van een energie coöperatie. Ik kan op mijn daken 2 x 250 zonnepanelen neerleggen. Dat is voldoende om 2 x 25 huishoudens van zonne-energie te voorzien."

De op te richten coöperatie zou het dakoppervlak van Putman huren. In eerste instantie voor een periode van 15 jaar.

VOORDEEL De leden van de coöperatie kopen samen de zonnepanelen en zijn daarmee eigenaar. Doordat ze dat doen via hun coöperatie valt er veel voordeel te behalen. Onder meer door lagere kosten bij de aanleg en de gezamenlijke inkoop van de zonnepanelen. En natuurlijk omdat er maar één omvormer en aansluiting op het energienet nodig is in plaats van 25 omvormers en 25 kabels.

De energieopbrengst wordt verrekend via de eigen energierekening van de leden van de coöperatie. Daarnaast ontvangen de leden via de regeling 'Regulerende Energiebelasting' een bedrag per geleverd kilowattuur.

VOORWAARDEN De leden van coöperatie moeten wonen binnen de postcoderoos van Amerongen (Leersum, Elst, Maarsbergen, Overberg). Een andere voorwaarde is dat men kiest voor 'Greenchoice' als energieleverancier. De leden betalen natuurlijk wel mee aan de kosten van de coöperatie, bijvoorbeeld voor dakhuur.

CURSUS Op woensdag 13 april verzorgt Wilbert Zwolsman de cursus 'Zonnepanelen, hoe werkt dat in de praktijk?' voor Cursusproject Amerongen. Na een algemene inleiding ligt de nadruk op praktische zaken waar belangstellenden mee te maken krijgen bij het installeren van zonnepanelen. Zwolsman zal wat vertellen over verschillende types panelen, over verschillende omvormers. Hoe ga je om met schaduw? Wat voor rendement kun je verwachten van zonnepanelen? Er is ook ruimte om zelf vragen te stellen over zonnepanelen. Inschrijven voor de cursus kan via de website http://www.cursusprojectamerongen.nl

Leo Putman is die avond ook aanwezig om vragen te beantwoorden over zijn energie coöperatie. Mensen die interesse hebben om deel te nemen aan deze energie coöperatie kunnen contact opnemen met Leo Putman: zonnedakamerongen@gmail.com.

Heuvelrug Energie is ook in andere dorpen bezig met eigenaren van grote daken en wil daar ook coöperaties starten. Binnenkort is daar meer over te vinden op:

w [heuvelrugenergie.nl