• Marc Satijn

'Zonder bloemen, geen bloemencorso'

LEERSUM Een bloemencorso zonder bloemen, het is haast niet voor te stellen. Het lijkt zo normaal: wagens vol met duizenden dahlia's, maar deze moeten allemaal worden gekweekt en getransporteerd naar Leersum. Een 'megaklus', die in handen ligt van de Bloemencommissie-leden Marchal van der Grift en Dick Verhagen.

Marc Satijn

 

Zes jaar geleden nam het tweetal het stokje over van de voormalige bloemencommissie Aart Gijsbertsen en de onlangs overleden Cees van Swieten. ,,Wij hebben van hun de basis overgenomen en inmiddels ons eigen sausje er over gegooid", aldus de twee, die onder andere de logistiek hebben versneld.

 

,,Ik ben al van jongs af aan betrokken bij de bloemencommissie, waar ik begon als sleper op mijn zestiende. Ik ben nu 56, dus reken maar uit hoelang ik er al bij ben", lacht Verhagen. Van der Grift zat -voordat hij plaatsnam in de commissie- in het bestuur. ,,Maar ik heb ook eerder de bloemenverdeling gedaan en heb uiteraard gebouwd. Én, ik ben een echte Leersumer, dus heb jaren meegedaan."

 

EXCEL Als commissie zijn ze verantwoordelijk voor de bestelling, aanlevering en verspreiding van de dahlia's. ,,Want zonder bloemen, geen corso", stelt Van de Grift.

Vanaf de Landelijke Bloemenvergadering in april begint het proces voor de commissie te lopen. ,,Vanaf dat moment regelen we de bloemenverdeelplaats en komen wij in juli weer bij elkaar. Dick -de Excel-specialist- begint dan zijn Excel-sheets in te vullen en vanaf eind juli krijgen wij echt een relatie", ligt het duo toe. ,,Maar, een week voor afgelopen weekend begint het echt. We hebben niet voor niets een week verlof opgenomen."

ZUNDERT Afgelopen weekend reisde het duo -conform traditie- naar de twee grootste leveranciers af om te 'netwerken' en om te kijken hoe de dahlia-velden er bij liggen. Zo ook naar Zundert, waar de plaatselijke commissieleden Ludo Grommers en John Hoppenbrouwers het tweetal verwelkomde en informeerde. Leersum is voor Zundertse begrippen maar een 'klein' corso. ,,Hier wijkt echt alles voor ons corso en hebben wij zelfs wagens van ruim negen meter hoog. Als er een lantaarnpaal moet wijken, dan gaat hij er tijdelijk uit. En als er een boom in de weg staat, wordt hij korter gesnoeid", aldus Grommers.

Niet voor niets heeft Zundert dan ook twintig eigen bloemenvelden om hun eigen acht tot negen miljoen benodigde dahlia's te kweken. Echter kweken ze niet alleen voor eigen gebruik, maar dus ook om uit te geven aan andere corso's, zoals Leersum.

 

GROOTSTE Met 1,2 tot 1,4 miljoen benodigde dahlia's is Leersum maar een klein deel van de totaalproductie. Toch spreiden de Leersumse inkopers hun inkopen uit over nog drie andere plekken: Lichtenvoorde, Winterswijk en Lisse. ,,Maar Zundert is verreweg de grootste leverancier, waar wij meer dan 900.000 bloemen vandaan halen", aldus Verhagen.

De bloemen in Zundert dit jaar zijn van goede kwaliteit en de commissie voorziet dan ook geen problemen. ,,Maar er moet niet meer heel veel regen vallen of onder de tien graden worden." Als de bloemen goed zijn bevonden, worden er met een viertal wagens ongeveer 3.800 kratten vol met diverse kleuren dahlia's op meer dan honderd pallets naar Leersum gehaald, om verdeeld te worden over de bouwgroepen. ,,Veel mensen denken dat wij na het verdelen van de bloemen klaar zijn, maar in werkelijkheid zijn wij pas de woensdag na het corso klaar met het werk. De kratten moeten ook terug naar Zundert", aldus het tweetal.

 

VOLDOENDE Het Leersumse corso verwacht rond de 1,6 miljoen dahlia's te krijgen, naar eigen berekening. ,,Dat is voorlopig voldoende. Meestal zitten wij rond de 1,2 of 1,4 miljoen benodigde bloemen", aldus Van der Grift, die ook goede signalen heeft gekregen van alle andere inkooplocaties. ,,Alleen in Lisse hebben de stekken last gehad van zeewind, dus dat is even afwachten.''

 

GROOTHANDEL Inmiddels zijn de bloemenlijsten ingevuld op een verdeelavond op HDS en kan de verdeling echt gaan beginnen. ,,Nu gaan wij ons best doen om te kijken of we aan alle wensen kunnen voldoen. Is dat niet zo, zoeken wij echt de dialoog op om te kijken naar oplossingen. Wij zijn namelijk geen groothandel." Ze hebben in ieder geval één helder doel voor ogen: alle wagens vol hebben met mooie dahlia's.