• Jean-Paul de Vries, de oprichter van Musée Romagne.

    Marco Magielse

Zomeractiviteiten Museum Huis Doorn

DOORN Deze zomer organiseert Museum Huis Doorn meerdere activiteiten, van tentoonstelling tot symposium. Ook is er het Vertelconcert 'Getuigenis van een oorlog' en de Keizerloop. De tentoonstelling 'Glans en roest' is één van deze activiteiten en is van 15 juni tot en met 22 september te bewonderen.

Corina Blommendaal

De periode waarin de Eerste Wereldoorlog herdacht werd is in 2018 afgesloten, een jaar waarin meerdere evenementen georganiseerd waren, waaronder de speciale tentoonstelling 'Verzet en Verdriet in Beeld', geopend door prinses Beatrix. Maar het gaat verder, want zo is het op 28 juni honderd jaar geleden dat het Verdrag van Versailles werd gesloten. ,,Hiermee werd het einde van de Eerste Wereldoorlog ingezet, met alle afspraken die daarmee samenhingen", vertelt Anne-Marie van Meel van de afdeling Marketing. ,,Wij hebben op 28 juni een symposium georganiseerd waar verschillende ambassadeurs spreken en de andere activiteiten zijn gevarieerd en zeker de moeite waard om te bezoeken."

GLANS EN ROEST Een mooie tentoonstelling is 'Glans en roest'. Deze is het resultaat van de samenwerking tussen het Franse Musée Romagne 14-18 en Museum Huis Doorn. De tentoonstelling 'Glans en roest uit WOI' is van 15 juni tot en met 22 september te bewonderen in het paviljoen en de Maarschalkskamer van Museum Huis Doorn. Cornelis van der Bas, conservator bij Huis Doorn, legt uit waar de insteek over gaat, namelijk over het contrast tussen de keizerlijke rijkdom en de gebruiksvoorwerpen van de soldaten op het slagveld. ,,Hierbij gaat het letterlijk over glans en roest. We hebben eens goed gekeken naar wat de erfenis is uit de Eerste Wereldoorlog. Die erfenis is natuurlijk Huis Doorn, met een Keizer die in ballingschap op dit landgoed woont en zich omringt door de pracht en praal uit zijn succesvolle verleden, waarin hij nog de machtigste vorst was van Europa. Maar ook het museum in Romagne is een museum dat bestaat dat alleen maar bestaat uit voorwerpen die op het slagveld zijn gevonden."

SLAGVELDVONDSTEN Sinds 1976 heeft de Nederlander Jean-Paul de Vries, oprichter van het Franse Musée Romagne 14-18, alles hij op de slagvelden vond mee naar huis genomen en daarvan heeft hij een museum opgericht. ,,Sinds 1996 woont De Vries in Frankrijk en is hij eigenaar van dit museum", vertelt Van der Bas. ,,We brengen de Keizer en de gewone soldaat in feite samen, honderd jaar na dato. De Keizer was een hoge vorst die nooit aan het front kwam en veilig achter de loopgraven bleef waar het echte gevecht was. In deze tentoonstelling laten we wel het leven in de loopgraven zien, waarbij de voorwerpen die den de soldaten in de voorste linies gebruikten in beeld komen. Er zijn bijvoorbeeld verroeste messen, vorken en lepels te zien van de soldaten, waarnaast het glimmende bestek van de Keizer ligt. Zo wordt het contrast tussen de 'veilige pracht en praal' en de ruwe werkelijkheid neergezet. Zo zie je het verschil tussen voorwerpen die prachtig glimmend en ongeschonden de oorlog uitkomen en voorwerpen waar je echt de tand des tijds ziet. Het gaat echt om de glans van de Keizer en de roest van de gewone soldaat." Ook zijn muziekinstrumenten, spelletjes en waar de soldaten zich in de loopgraven mee bezig hielden te bewonderen. ,,De tentoonstelling vertelt echt het verhaal over de mensen die daar heel hard gevochten hebben."