• Onbekend
  • Onbekend

Zoektocht naar informatie over familie Wachenheimer

DOORN Ze woonden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog -van 1940 tot 1942- aan de Kaaplaan in Doorn. Onderzoekster Claartje Wesselink is in opdracht van het Rijksmuseum op zoek naar het antwoord op maar één vraag: 'wie weet er meer over de familie Wachenheimer?'

Marc Satijn

De onderzoekster aan de Universiteit van Amsterdam is in opdracht van het Rijksmuseum een grote zoektocht begonnen. ,,Het museum heeft mij gevraagd om een boekje te schrijven over de familie Wachenheimer, naar aanleiding van een gevonden familiearchief. Daar zijn ze per ongeluk bij terechtgekomen, omdat ze zochten naar een museumstuk die de Wereldoorlog kon vertegenwoordigen."

 

Het verhaal van de familie Wachenheimer is niet een op zichzelf staand verhaal. ,,Er zullen meer van dit soort verhalen zijn. Maar door alle verkregen archiefmaterialen wordt op een indringende manier de Joodse geschiedenis vertelt; niet uniek, maar wel opmerkelijk", vertelt Wesselink. De familie Wachenheimer was namelijk een Duits-Joodse familie ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Deze familie -vader Eugen, moeder Else, dochter Isabel en grootmoeder Mathilde- vluchtte in de late jaren dertig naar Nederland, maar hun veiligheid was van korte duur. Tijdens de Duitse bezetting van Nederland (1940-1945) werd de familie opgepakt en gedeporteerd.

 

JASJE ,,Vader Eugene had een prachtige carrière: een eerzame Duitse burger. Hij had niet veel met het Joodse geloof. Daardoor zag hij dit alles dan ook niet aankomen, aangezien hij dacht dat -door alles wat hij voor Duitsland had betekend- hij wel geholpen zou worden. Dat maakt alles extra tragisch", verklaart de onderzoekster. Alleen dochter Isabel overleefde uiteindelijk de concentratiekampen en overleed pas in 2010. De gestreepte jas die zij daar droeg is sinds enkele jaren te zien in het Rijksmuseum.

 

KAAPLAAN Voordat het gezin richting Amsterdam verhuisde om vanuit daar gedeporteerd te worden, woonden zij van oktober 1940 tot oktober 1942 in Doorn. ,,Daar hebben zij twee jaar in een zomerhuis gewoond aan de Kaaplaan 11, dat nu nummer drie is geworden na een hernummering."

De familie kwam vanuit Rotterdam -tegelijk met een vijftien andere Joodse families- naar Doorn. ,,Die moesten allemaal gedwongen verhuizen, aangezien Duits-Joodse families niet in het kustgebied mochten wonen. Zogenaamd om veiligheidsredenen na 16.00 uur ."

 

VERHUIZEN Na twee jaar in Doorn te hebben gewoond gingen de 'oude Joodse maatregelen' weer van kracht: ze moesten verhuizen. Op 17 oktober 1942 zou de Nederlandse politie zou ze komen halen en de sleutel innemen, aangezien ze moesten verhuizen naar Amsterdam", vertelt Wesselink. Vanaf daar begon het tragische verhaal.

 

INFORMATIE Om het verhaal over de periode in Doorn compleet te maken is Wesselink nog op zoek naar veel informatie, vooral over dochter Isabel die van haar twaalfde tot haar veertiende in het dorp woonde. ,,Ik zoek vooral klasgenoten van Isabel of eventuele buren, aangezien ik heel graag weten op welke basisschool zij heeft gezeten. Maar ook andere toenmalige kinderen uit de buurt: ze zou daar ongetwijfeld haar vrienden hebben gehad", aldus Wesselink, die inmiddels wel contact heeft kunnen leggen met de eigenaar van het huis aan de huidige Kaaplaan 3, de oude zomerwoning van de familie.

 

De komende tijd zal Wesselink ook informatie ophangen in zorgcentra in Doorn, aangezien ze hoopt dat er nog een oud-klasgenoot, vriend, vriendin of buurtgenoot in leven is. ,,Ook heb ik contact weten te leggen met familieleden van de familie Robbertsen. Deze familie heeft in 1946 een gelukstelegram verstuurd aan Isabel en ik kwam er achter dat er een elektronicawinkel op de Kampweg zat met dezelfde naam", vertelt ze trots.

 

BOEKJE Wie meer informatie heeft over de familie Wachenheimer kan contact opnemen met Claartje Wesselink via c.c.wesselink@uva.nl. Op dit moment is de onderzoekster bezig met een Engelstalig boekje, vooral gericht op de gevonden spullen van de familie. ,,Maar een Nederlands boekje over het gezin zit er zeker aan te komen. Er is zelfs al interesse voor een documentaire."