Zieke Beatrixbeuk na 150 jaar gekapt

DOORN Met een omvang van ruim 3,5 meter en een vermelding op de landelijke monumentale bomenlijst is de grote rode beuk langs de Driebergsestraatweg bij Huize Beatrix een Doorns begrip. Toch begon hovenier Jan Zeele maandag met de kap van de boom, tot groot verdriet van velen. ,,De boom was ernstig ziek. Als we hem hadden laten staan, was hij voor het einde van het jaar omgevallen op het noodgebouw nabij Beatrix", aldus Zeele.

De boom - ooit onderdeel van de beplanting op buitenplaats Der Hirtler, waar nu Huize Beatrix staat - is karakteristiek voor dit deel van de Driebergsestraatweg. Op 27 november heeft de hovenier een gemotiveerde kapaanvraag ingediend bij de gemeente. Een voorafgaand boomonderzoek constateerde dat de boom een 'aantasting van sombere honingzwam en korsthoutskoolzwam' had. ,,De boom is eigenlijk aan het rotten en zakt langzaam als een Toren van Pisa in elkaar. Het advies dat we kregen van de boomonderzoeker was dan ook om de beuk op kort termijn te vellen", aldus Zeele.

Diverse bewoners van Huize Beatrix hebben Zeele dringend verzocht te stoppen omdat ze de kap zonde vonden. ,,Voor de veiligheid van de bewoners moesten we de boom écht kappen. Alles moet vanwege de ziekte van de boom worden verwijderd, dus ook de wortels. Dat betekent dat we een groot deel van het grasveld tijdelijk moeten verwijderen", aldus Zeele, die verwacht dat in april het gras er weer netjes bij ligt en dat er binnen enkele weken een nieuwe rode beuk wordt geplant. Het duurt volgens de hovenier wel ruim honderd jaar voordat de nieuwe beuk even groot is als de oude.