• 'Vooral jongeren en mensen met een tijdelijk contract - en vaak gaat dat samen - worden zwaar geraakt.'

    Entrepeneur Magazine.

Vooral jonge flexwerkers de dupe van gekrompen arbeidsmarkt

HEUVELRUG Het aantal mensen met een WW-uitkering is vorige maand met 16,7 procent gestegen, in de gemeente Utrechtse Heuvelrug 10,4 procent ten opzichte van maart (totaal 592 mensen). In april ontvingen zo'n 292.000 mensen een werkloosheidsuitkering, in maart dit jaar waren dat er nog iets meer 250.000. Zo blijkt uit woensdag verschenen cijfers van het UWV. 

Het gaat om de grootste maandelijkse stijging in minstens acht jaar tijd. In maart werd er ook al een forse stijging aan werkloosheidsuitkeringen genoteerd. ,,Uniek voor een maand midden in het jaar", zegt Rob Witjes, arbeidsmarktdeskundige van uitkeringsinstantie UWV. Zelfs vergeleken met de kredietcrisis is dit tempo van de stijging van de werkloosheid een zeldzaamheid. ,,Toen ging de stijging van de werkloosheid veel geleidelijker."

BRANCHES Het aantal nieuwe WW-uitkeringen nam volgens het UWV in alle sectoren toe. In de schoonmaakbranche (+91 procent), bij uitzendbedrijven (+87 procent) en in de detailhandel (+69 procent) steeg het aantal uitkeringen het hardst.

Flexwerkers zijn de eerste slachtoffers in de economische crisis. Tienduizenden uitzendkrachten en mensen met tijdelijke contracten hebben zich gemeld voor een WW-uitkering. Volgens het UVW zijn het vooral jongere flexwerkers (15 tot 25 jaar) die in de afgelopen weken hun baan zijn kwijtgeraakt. ,,De flexibele schil wordt bij bedrijven nu uitgehold", aldus Witjes. ,,Vooral jongeren en mensen met een tijdelijk contract - en vaak gaat dat samen - worden zwaar geraakt."