• Charline en Frederik tonen de klepel die een opmerkelijke functie zal krijgen

    John Beringen

Restaurant Buut in voormalige kerk Kampweg

DOORN De voormalige Gereformeerde kerk aan de Kampweg wordt momenteel verbouwd tot een brasserie die de naam 'Buut' zal dragen. Een gesprek met de eigenaren, Frederik den Toom en Charline van Ommen over hun drijfveren en het concept dat centraal zal staan in 'Buut'. ,,We wilden al langer een horecagelegenheid opzetten in Doorn", laat Charline weten.

John Beringen

,,Indertijd hoorden we dat het Rosarium te koop stond, maar daar waren we helaas net iets te laat bij." Toen kwam de kerk aan de Kampweg in beeld. Charline knikt: ,,Ja, die bleek al sinds 2017 leeg te staan. Voorheen was welzijnsorganisatie Welnúh daarin gevestigd. De leegstand baarde menig Doornaar grote zorgen. Het was verworden tot een doodse plek op de levendige Kampweg. Ook vreesde men verval." Frederik en Charline gingen onderhandelen en kochten de kerk. ,,Er zat een horecabestemming op het pand, zodat de gemeente kon instemmen met ons initiatief om er een brasserie in te vestigen", voegt Charline er aan toe.

VERSTOPPERTJE Vanwaar de naam 'Buut?' Charline: ,,Dat verwijst naar het spel 'verstoppertje' waarbij je iets aantikt en met 'buut' aangeeft dat je vrij bent. Dit gebouw heeft bijna 100 jaar dienst gedaan als kerk en dat is ook een soort vrijplaats; een plek waar iedereen welkom is. En dat willen we met onze brasserie eveneens uitdragen." Frederik voegt er een opmerkelijk detail aan toe: ,,Er moest veel gebeuren aan het gebouw. Zo moest de torenspits gerestaureerd worden, want die verkeerde in slechte staat. De spits was al in opdracht van de vorige eigenaar op de naastgelegen grond gerenoveerd en werd in samenspraak met ons teruggeplaatst. Toen zagen we dat de luidbel, vaak foutief 'kerkklok' genoemd, eveneens opgeknapt diende te worden. De luidbel hing al 10 jaar niet meer in de torenspits en werd uit een opslagplaats tevoorschijn gehaald, waarna wij de deze hebben laten zandstralen. Ons plan was om de bel overdag bijvoorbeeld één keer per uur mechanisch te laten luiden teneinde het straatbeeld wat te verlevendigen. Dat bleek echter aan bepaalde restricties onderhevig die we over het hoofd hadden gezien zodat we dat idee vooralsnog hebben losgelaten."

VOORWERP Charline pakt een ijzeren voorwerp dat de klepel van de bewuste luidbel blijkt te zijn. ,,We hebben daarom iets anders bedacht", zegt ze met een brede glimlach. ,,Deze klepel komt op een goed zichtbare plaats in onze brasserie te hangen. Eenieder die binnenkomt, kan hem dan aantikken waardoor zowel de naam 'Buut' alsmede het begrip 'vrijplaats' tot hun recht komen." Frederik knikt: ,,We hebben al veel positieve reacties gekregen; niet alleen van winkeliers op de Kampweg, maar ook van Doornaars die blij zijn dat het gebouw behouden blijft. We hebben voor ons zelf een deadline voor ogen, maar er kan altijd op technisch gebied iets opduiken wat tot vertraging kan leiden. Maar in ieder geval vóór de zomer van 2020 gaan we open."