• Local Focus/BDU Media

Opnieuw meer miljonairs in Nederland: hoeveel in de Heuvelrug?

HEUVELRUG In 2018 telde Nederland 207 duizend miljonairs. Het aantal miljonairshuishoudens groeit gestaag, zo blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het CBS. Vanaf 2014 kwamen er meer dan vijftigduizend miljonairs bij. Zo'n 1300 daarvan wonen in de Utrechtse Heuvelrug, 13,4 procent van het totale inwonertal.

Landelijk heeft bijna drie procent van de huishoudens volgens de meest recente cijfers van 2018 een vermogen van meer dan een miljoen euro. Hier wordt de waarde van een eigen woning en de eventuele hypotheekschuld ook bij meegerekend. Het gemiddelde miljonairsgezin heeft een vermogen van 2,5 miljoen euro: dat is 21 keer zo veel als het gemiddelde vermogen van niet-miljonairsgezinnen.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).

 

In Noord-Holland wonen relatief de meeste miljonairs: 3,5 procent van de huishoudens in die provincie heeft een vermogen van meer dan een miljoen. In deze provincie liggen dan ook de drie gemeenten die de lijst aanvoeren: Bloemendaal (22 procent), Laren (20 procent), Blaricum (17 procent). In de Limburgse gemeenten Kerkrade, Brunssum en Landgraaf zijn juist de minste miljonairshuishoudens te vinden.

Het aantal miljonairs steeg de afgelopen jaren iets minder hard als je rekening houdt met inflatie. Door stijgende prijzen kan je van een miljoen euro minder kopen. Een miljoen is in 2018 dus minder waard dan in eerdere jaren. 

EIGEN BEDRIJF Miljonairs zijn vaker actief als zelfstandig ondernemer dan niet-miljonairs: voor veertig procent van de miljonairs is hun eigen bedrijf de voornaamste inkomstenbron, tegenover acht procent van de niet-miljonairs. Daarnaast halen miljonairs hun inkomen ook relatief vaker uit het al vergaarde vermogen, bijvoorbeeld via aandelen en onroerend goed.