• Lex van Lieshout

Woningbezitter kan flinke winst maken bij verkoop huis

HEUVELRUG Inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug die de afgelopen jaren een huis hebben gekocht, zouden dit huis momenteel zeer waarschijnlijk met winst van de hand kunnen doen. Calcasa becijferde dat iemand die in 2013 een woning kocht, bij verkoop vandaag de dag gemiddeld 122.000 euro winst zou kunnen maken. Landelijk ligt dat cijfer op 88.000 euro winst. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die LocalFocus van de organisatie heeft ontvangen.

Bekijk in onderstaande interactieve tool de gemiddelde virtuele winst in Utrechtse Heuvelrug en andere gemeenten in de regio voor woningen gekocht in 2008, woningen gekocht in 2013, of allebei.

Calcasa onderzocht in welke mate woningen op papier in prijs zijn gestegen sinds hun aanschaf. Dat deden ze door de laatste aanschafprijs van woningen die in 2008 of 2013 zijn verkocht, te vergelijken met de waarde van die woningen in het eerste kwartaal van dit jaar. Het bedrag dat daaruit voortkomt wordt de 'virtuele' winst genoemd, ofwel hoeveel geld woningbezitters potentieel in eigen zak zouden kunnen steken bij verkoop. 

LANDELIJK In alle gemeenten ligt de gemiddelde waarde van een koopwoning momenteel boven het vorige hoogtepunt van de huizenmarkt, dat in augustus 2008 werd bereikt. Landelijk gezien maken inwoners van Bloemendaal de meeste winst (350.000 euro) gevolgd door Blaricum, Laren en Wassenaar. Onderaan de lijst staan gemeenten als Westerwolde, Oldambt en Pekela, waar de virtuele waardestijging per koopwoning net boven de twintigduizend uitkomt. 

2008 Na een piek in 2008 daalden de prijzen van koopwoningen tot een dieptepunt in 2013. Sindsdien is er sprake van een flinke stijgende trend. Volgens Calcasa steeg de totale waarde van de 4,5 miljoen koopwoningen in Nederland gedurende de afgelopen zes jaar met meer dan dertig procent. Zelfs diegenen die in 2008 een huis kochten, zouden deze momenteel gemiddeld met 54.000 euro winst kunnen verkopen. In Utrechtse Heuvelrug ligt dat cijfer op 90.000 euro.

Benieuwd naar gemeenten elders in het land? Gebruik dan onderstaande interactieve kaartje.