• Monique José Timmermans
  • Monique José Timmermans

Women on Wings bestaat tien jaar

LEERSUM ,,De kracht van de Indiase vrouwen inspireert en motiveert mij", vertelt de Leersumse Ellen Tacoma. De door haar - met Maria van der Heijden - opgerichte organisatie Women on Wings heeft recent het 10-jarig bestaan gevierd. ,,Inmiddels zijn via Women on Wings 230.000 Indiase vrouwen op het platteland aan een baan geholpen. De impact voor die vrouwen en hun kinderen is enorm."

Monique José Timmermans

Prachtig is het verhaal van Durga die het 10-jarig bestaan in Nederland meevierde. ,,Als Delhi het verst is waar je ooit geweest bent, is het een heel ding om naar Nederland te komen, maar zij wilde laten zien hoe haar leven en dat van haar dochter veranderd is. In één generatie is er toekomstperspectief en is de armoede spiraal doorbroken."

Durga is een van de vrouwen die via Women on Wings in contact kwam met een vrouwen coöperatie in Udaipur. Zij leerde borduren - werk dat ze thuis naast haar huishoudelijke taken kon doen - kreeg een inkomen en zelfvertrouwen. Het effect op haar nu 18-jarige dochter is dat deze goed gevoed de middelbare school heeft afgemaakt, niet uitgehuwelijkt is en studeert. ,,Armoede zegt niets over intelligentie. Omdat haar moeder meer gezien heeft dan alleen het dorp, kan haar dochter keuzes maken."

Van het doel om 1 miljoen Indiase vrouwen aan een baan te helpen door kennis te delen is nimmer afgeweken en de opgebouwde ervaring helpt om steeds beter de sociale ondernemingen te selecteren die het echt waar kunnen maken om vrouwen gedurende jaren werk te bieden. ,,Daarmee komt de ontwikkeling van een heel dorp op een hoger niveau. In de Indiase dorpen gaat verandering makkelijker als er meerdere vrouwen tegelijkertijd werk en een inkomen hebben. Een enkele vrouw zou een uitzondering zijn en daarmee een lastigere plek in het gezin en het dorp hebben. Nu steunen de vrouwen elkaar bij hun veranderende positie in het veelal samengestelde gezin."

ONTWIKKELING De afgelopen tien jaar heeft Women on Wings zelf ook een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Tacoma: ,,We hebben in Nederland gebouwd aan een netwerk van zakelijke experts dat de Indiase ondernemingen op vrijwillige basis ondersteunen. Al snel bleek permanente aanwezigheid in India belangrijk en inmiddels is daar de thuisbasis met een duo-management van een Nederlander en een Indiër. Maria en ik zijn uit de dagelijkse leiding gestapt."

En daarmee breekt voor Tacoma ook een nieuwe fase aan. ,,Als bestuurslid ben ik nog steeds betrokken en er is nu ook weer ruimte om als expert naar India te gaan om bedrijven te adviseren. De meeste bedrijven waar we in het begin mee werkten hadden een achtergrond in de textiel. Nu zijn er steeds meer kansen met landbouw georiënteerde bedrijven. Ondernemers die bijvoorbeeld vrouwen kruiden laten verbouwen en deze naar de markt te brengen. Daar wil ik me ook graag voor inzetten."

NETWERK Dankzij het netwerk en de ervaring die Women on Wings in tien jaar heeft opgebouwd is met een investering van 15 euro en vijf uur inzet van een expert een Indiase plattelandsvrouw verzekerd van een baan. ,,We zijn er van overtuigd dat we die miljoen vrouwen gaan bereiken", zegt Tacoma. ,,Wederzijds respect is de basis. Het maakt nederig, geduld is nodig een daarnaast hebben we veel plezier. Werken met hart en hoofd."

Meer lezen: www.womenonwings.com.