• Marc Satijn

Woelige Nest sluit voor twee maanden

DRIEBERGEN Kinderboerderij Het Woelige Nest in Driebergen zal twee maanden lang haar deuren moeten sluiten. Vanwege een grote verbouwing en renovatie van de boerderij is het onmogelijk om het terrein aan de Boterbloem toegankelijk te houden voor bezoekers. Dat betekent dat vanaf 24 april de dieren niet meer te bezoeken zijn.

 

Marc Satijn

 

In december vorig jaar werd bekend dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug ruim een ton heeft gereserveerd -in de vorm van een lening- voor de aanpak van de verouderde huisvesting, iets wat volgens Het Woelige Nest hard nodig is. ,,We hadden alleen liever gezien dat het eerder was aangepakt, want nu gaan wij precies ons hoogseizoen in", vertelt Wendy Appel namens de kinderboerderij.

 

VERLOPEN Toch was het niet anders en kwam de verbouwing nu 'eenmaal zo uit'. ,,Wij hebben namelijk vijf jaar geleden onze bouwvergunning verkregen, die na dit jaar zou verlopen. Het werd dus tijd…", aldus Appel, die wel teleurgesteld moet aangegeven dat onder andere het bekende schaapscheerdersfeest niet door kan gaan. ,,Dit hopen we op een later moment in te kunnen halen, maar dan in de vorm van een groot openingsfeest!"

 

VERBOUWING Gedurende ongeveer acht weken zullen er bouwlieden rondlopen over het terrein aan de Boterbloem om de nodigde werkzaamheden te verrichten aan de grote stal, waarna het team van Het Woelige Nest aan zet is om voor de inrichting te zorgen. ,,De binnenkant van het grote witte gebouw wordt volledig gerenoveerd. Zo krijgen wij een verwarming, isolatie en komen het kantoor en de winkel op een andere plaats", vertelt Appel. De buitenkant van de stal blijft zoals hij nu is, met uitzondering van de deuren en (dak)ramen. De verbouwing was noodzakelijk, aangezien het gebouw beter verhuurbaar moet worden. 

 

SUBSIDIE Het aangaan van de lening met de gemeente heeft namelijk financiële consequenties voor de kinderboerderij. Waar eerder al de jaarlijkse subsidie werd teruggeschroefd van 20.000 euro naar 16.000 euro, wordt deze nogmaals -in verband met de aflossing van de lening- naar 10.000 euro teruggebracht. ,,Wel hebben wij een 'gentlemen's agreement' dat de subsidie de komende jaren niet verder verlaagd zal worden", legt Appel uit, die nu afhankelijk wordt van de inkomsten uit verhuur en van donateurs.

 

Met het beter kunnen verhuren van het pand zal de boerderij extra draagkracht moeten krijgen. ,,Zo gaan wij kijken naar bijvoorbeeld hobbyclubs en verenigingen die eens in de zoveel tijd kunnen huisvesten in ons gebouw. Het is nu al goed voor feestjes, maar ook de winter en de koudere avonden kan iedereen straks bij ons terecht!"

 

KONIJNENHOTEL In verband met de verbouwing zal ook de aanwezige BSO Wijs tijdelijk ergens anders worden gehuisvest, maar het kinderdagverblijf De Vuurvogel kan in het houten chalet achter de stal gewoon open blijven. Wel worden er maatregelen genomen om te zorgen dat zij tijdens de verbouwing veilig gebruik kunnen maken van de opvanglocatie en de speeltuin. ,,Ook ons konijnenhotel -waar mensen in de meivakantie hun konijnen en cavia's in goede handen kunnen achterlaten- blijft gewoon open."

 

Als alle verbouwings- en inrichtingswerkzaamheden achter de rug zijn, zal de nieuwe stal feestelijk in gebruik worden genomen tijdens een groot openingsfeest. De actuele stand van zaken is te vinden op www.kinderboerderij-driebergen.nl/verbouwing.