• Marc Satijn

Winterjassen en schoenen voor de asielzoekers

HEUVELRUG Ruim zeventig paar schoenen, tientallen jassen en diverse andere kledingstukken. Het was het eindresultaat van een kledinginzamelactie op de Doornse Hockeyclub en DEV Doorn. De kleding is ten goede gekomen aan de eurowinkel van de Stichting VluchtelingKinderen in Driebergen, waar veel asielzoekers hun kleding vandaan halen. ,,Er bleek daar een groot tekort te zijn aan herenschoenen en winterjassen", aldus Hanneke Hietink, die zelf besloot in actie te komen.

,,Aangezien ik in het buitengebied van Leersum woon rij ik geregeld tussen Doorn en Leersum heen en weer. Ik zie dan mensen slepen met grote tassen tussen de bushalte aan de Rijksstraatweg en het asielzoekerscentrum bovenaan de Hoogstraat", vertelt Hietink, die de asielzoekers vervolgens oppikt met de auto en naar de ingang van het AZC brengt. ,,Ik rij daar toch… het is een kleine moeite om even door te rijden. We vergeten vaak dat daar honderden mensen zitten."

Door de mooie contacten die Hietink opdeed met de asielzoekers merkte zij op dat veel van hen afhankelijk zijn van de eurowinkel in Driebergen. ,,Ook als vrijwilligster op het AZC merkte ik dat er tijdens de naailessen veel kapotte kledingstukken langskwamen. Dus ik ben zelf eens een kijkje gaan nemen in Driebergen en zag dat er veel damesschoenen waren, maar praktisch geen herenschoenen", aldus de initiatiefneemster, die zich vervolgens bedacht hoe ze aan herenschoenen en winterjassen kon komen.

TRANEN Uiteindelijk besloot zij - in samenwerking met de Doornse HC en DEV Doorn en in nauw overleg met het COA - een inzamelactie te starten voor goede herenschoenen, winterjassen en overige kwalitatieve kleding. ,,Het was zeer bijzonder. Toen ik de spullen af ging leveren bij de eurowinkel werd het met tranen in de ogen ontvangen. Het is zo mooi om te zien hoe betrokken de mensen van deze winkel zijn", stelt Hietink. Het COA raadde Hietink namelijk af om het direct af te leveren bij het AZC maar het via de eurowinkel te spelen, waar de meeste vluchtelingen hun kleding kopen.

Door de verkoop van tweedehands kleding en boeken genereert de Stichting VluchtelingKinderen voldoende geld om onder andere leerlingen van het AZC in Leersum te kunnen laten doorstuderen. ,,Uiteraard is er geen garantie dat de kleding die wij nu in Driebergen hebben ingeleverd ook daadwerkelijk bij een vluchteling uit zal komen, maar er is door het COA wel een bericht naar de vluchtelingen gegaan dat er extra kleding is gekomen. Hoe dan ook zal de opbrengst van de kleding ten goede komen aan de vluchtelingen", stelt Hietink.

FASE TWEE Voor de initiatiefneemster is het doel nog niet ten einde. Ik begin nu aan fase 2, waarbij ik mensen écht wil oproepen om spullen in te leveren. ,,Vaak willen mensen wel helpen, maar weten ze niet hoe. Door kleding te brengen is het dus wel mogelijk. Vooral herenschoenen in de maat 40-43 zijn gewenst, maar ook doucheslippers". Of er een tweede inzamelactie komt weet ze nog niet, maar de eerste actie is in ieder geval geslaagd.

Foto: Hanneke Hietink overhandigt de ingezamelde kleding aan vrijwilligster Miranda Veelbehr van de Eurowinkel.

Label:

Vluchtelingen