• Actrice Tess (11) tijdens een emotionele scene in de voorstelling ¿De kinderen van het spoor¿.

    Victor Schutijser
  • De trein die het jongste gezinslid in de voorstelling cadeau krijgt speelt een belangrijke rol.

    Victor Schutijser

'Winterjas uit, warme chocomel en een mooi verhaal'

DRIEBERGEN ,,Het is een Britse traditie om met Kerst naar het theater te gaan. Elk theater in Engeland heeft in december een Christmas Show op de planken staan. Zo'n stuk waar je met het hele gezin naartoe gaat: winterjas uit, warme chocomel en een mooi verhaal. Dat gevoel wilde ik ook naar Driebergen brengen", vertelt Kamiel van der Laan, regisseur bij Three Hills.

Victor Schutijser

Voor het eerst speelt er in de hele maand december in Driebergen een kerstshow. In het Winkeltheater wordt het theaterstuk 'De kinderen van het spoor' in totaal 16 keer opgevoerd, te beginnen tijdens de kerstmarkt op vrijdag 8 december. Het verhaal is gebaseerd op 'The Railway Children' van Edith Nesbit. In 1905 kwam het uit als feuilleton voor The London Magazine, om in 1096 als boek te verschijnen. Tot op de dag van vandaag lezen Britse ouders het aan hun kinderen voor.

TWEEDE KEER Het is de tweede keer dat Van der Laan een bewerking maakt van dit verhaal, de huidige bewerking is drastischer dan voorheen. ,,We hebben echt een Nederlandse wereld gecreëerd voor het verhaal. Namen van personages en stations zijn niet letterlijk vertaald of overgenomen, maar in deze nieuwe wereld geplaatst. Ook het taalgebruik van de personages is gemoderniseerd", vertelt Van der Laan.

'De kinderen van het spoor' speelt zich rond 1900 af in een fictieve plaats onder de rook van Amsterdam. ,,Het is echt een kerstvoorstelling, zonder dat het over het kerstverhaal gaat. Voor mij heeft het wel alle thema's in zich waar Kerst over gaat; familie, warmte en samen zijn", aldus Van der Laan.

Originele schrijfster Nesbit was voorvechter van gelijke rechten voor man en vrouw. Ze publiceerde onder haar meisjesnaam en in haar verhalen komen mannen op voor de rechten van de vrouw. Nesbit was goed bevriend met twee Russische vluchtelingen. Dit heeft ze in haar boek verwerkt tot meneer Skepanski, een gevluchte Russische schrijver.

De voorstelling wordt zestien keer opgevoerd. Om het voor de cast niet te druk te maken, worden de voorstellingen opgevoerd door twee verschillende casts. Tess (11) vertolkt Bobbie in de helft van de voorstellingen. ,,Om zo vaak te mogen spelen is wel heel leuk, in andere producties repeteer je heel vaak en voer je maar een of twee keer uit. Nu mag ik acht keer", vertelt Tess.

Dat het verhaal zich afspeelt in rond 1900 maakt het extra leuk, vindt Tess. ,,Met de kostuums en het verhaal van vroeger ben ik wel echt iemand anders tijdens de voorstelling."

Sofie (15) speelt mevrouw Purks en is understudy voor de rol Vader. Vier jaar geleden speelde ze het jongste kind van de familie waar het stuk om draait. ,,Het is leuk om dit stuk weer te spelen, vanaf een andere rol", vertelt Sofie.

 

SPECIAL EFFECTS Het theaterteam heeft hard gewerkt om er een bijzondere voorstelling van te maken. Van der Laan: ,,In het stuk komt op enig moment een stoomtrein het podium op rijden, dat kan natuurlijk niet echt, maar we hebben er een mooie oplossing voor gevonden. Andere effecten zijn bijvoorbeeld manieren waarop spelers tijdens een scene aan attributen komen."

De voorstellingen zijn heel december in het Winkeltheater, aan de Traaij 76a in Driebergen. De voorstelling duurt 50 minuten, tickets zijn 5 euro voor kinderen tot en met 17 jaar en 7 euro voor volwassenen. Kaarten zijn verkrijgbaar bij boekhandel Jacques Baas.

Meer informatie op w inkeltheater.nl.