Winnaars Create: ,,We hadden het niet verwacht''

MAARSBERGEN Het festival Create! bracht Fleur en Seger Terpstra triomf. Voor hun foto-expositie mochten zij de Jongeren Cultuurprijs Utrechtse Heuvelrug in ontvangst nemen.

,,We hadden het niet verwacht. Er werden eigenlijk alleen podiumkunsten gepresenteerd." Het culturele festival Create is georganiseerd vanuit de Stichting 100% Heuvelrug en bood jongeren de kans om hun talent te delen. Juriste Fleur en scholier Seger hebben zich opgegeven met een serie abstracte foto's. ,,Omdat we fotografie ontzettend leuk vinden", aldus het duo.

,,En toen wilden we ook echt wat moois neerzetten. Fotograferen op zo'n manier dat het onderwerp niet heel herkenbaar is. Het zijn close ups waarmee je op een heel andere manier naar dingen kijkt. De beelden hebben een eigen sfeer en iedereen kan er z'n fantasie op loslaten.'' Om tot het resultaat te komen, gingen de hobbyfotografen niet over één nacht ijs. ,,Avonden zijn we aan het testen geweest met voorwerpen, weerkaatsing van lichtval en de hoek waaronder je fotografeert. Het is zo leuk om te bedenken wat je wil gaan doen en net zo lang te proberen totdat het lukt. Al doende krijg je ook weer nieuwe ideeën."

En zo veranderden een kristallen schaal, een fles met citroenschijfjes en gekleurde glaasjes in kunstobjecten. Uiteindelijk hebben de talenten zoveel ervaring opgebouwd dat de getoonde serie in relatief korte tijd tot stand is gekomen. ,,In de woonkamer hadden we een ministudio gebouwd. Voor de expositie bij Create! wilden we dat de serie beelden een eenheid zou vormen. We hebben toen achter elkaar alle foto's gemaakt. Dat het voor een wedstrijd was, maakte het ook extra leuk."

Na Create hopen Fleur en Seger de foto's nog ergens anders te kunnen tonen. ,,Zeker nu de reacties zo positief zijn." Ook kijken ze uit naar de gewonnen prijs: een masterclass van een fotograaf die veel bijzonder gefotografeerde architectuur op zijn naam heeft staan. De prijs stimuleert om verder te gaan met fotograferen. Seger: ,,Als ik naar school fiets, baal ik wel eens dat ik geen camera bij me heb. Het landschap is dan zo mooi met bijvoorbeeld de mist in de ochtend. Ik wil ook graag meer oefenen met het maken van mooie composities."