• Spelers van HDS sparen zichzelf en hun eigen team

    Hubert van Zanten

Leersumse voetbalhelden trots op eigen voetbalplaatje

LEERSUM Sinds deze week is het weer erg druk bij het dranghek voor de AH. Stonden er bij de meeste spaaracties slechts enkele kinderen om stickers of mini's te vragen, nu is het dringen geblazen. Deze week kunnen de spelers van voetbalvereniging HDS zichzelf en hun teamgenoten sparen. De kinderen zijn ontzettend enthousiast en tonen vol trots hun eigen 'voetbalplaatje'.

Hubert van Zanten

Voetbalplaatjes hebben een lange geschiedenis. De eerste plaatjes kwamen in 1896 in Engeland uit, in 1907 kon men in Nederland de eerste serie van dertig plaatjes sparen. Maar nu, in 2020, zijn ook de Leersumse voetbalhelden te sparen. Aanleiding hiervoor is het negentigjarig bestaan van voetbalvereniging HDS.

SOCIAAL ,,Het begon allemaal rond de zomer," vertelt Klaas Jan Koelewijn van Albert Heijn. Gerard van de Weert en Lammert Hol van de sponsorcommissie van HDS kwamen langs om de nieuwe sponsorafspraken te bespreken. Een wens was om alle jeugdspelers in een nieuw shirt te steken, dat was geen probleem. Maar we wilden wel wat meer. HDS bestaat in 2020 negentig jaar, we wilden iets bedenken om daar bij stil te staan. En het moest ook iets zijn waar de hele club bij betrokken is. Leersum is een dorp met een sterke sociale cohesie en daar help ik graag aan mee. Nieuwe shirts en een gezonde snack voor de jeugd is heel belangrijk. Maar hoe kan je de mensen binden? Al brainstormend kwamen we op het idee van een voetbalplaatjesalbum."

FOTO'S ,,Begin december kwam het allemaal in een stroomversnelling terecht." vervolgt Herma Marchal, ,,Het bleek dat de beste tijd voor de plaatjesactie het voorjaar zou zijn. Het volgende weekend hebben we direct zoveel mogelijk van onze spelers op de foto gezet. Het fotograferen was nog een hele klus. Ik heb bijna vierhonderd spelers gefotografeerd en Mariska Roseboom heeft ze allemaal genummerd en gecatalogiseerd. Elke foto moet wel bij het juiste team en de juiste persoon komen. Het foto's maken was ontzettend leuk om te doen. De kinderen vonden het soms best wel spannend, maar vooral heel erg leuk. Ze vinden het heel gaaf om in een boek te komen."

BOEK ,,En toen moest het boek nog gemaakt worden. Dat waren leuke avonden, vooral het stuk geschiedenis. Als de oud-spelers met hun verhalen over vroeger op tafel kwamen. Dan kon het ook best wel laat worden. Het moest vooral een mooi boek worden. Klaas Jan had daar goede ideeën over", aldus Marchal. Koelewijn vult aan: ,,We hebben natuurlijk wel ervaring met plaatjesalbums, maar dit moest een bijzondere worden. Normaal zit er een nietje in, maar in dit boek lukt dat niet. Dus moet je op een andere manier gaan werken. En hoe ziet het er uit als alle plaatjes zijn ingeplakt, want dan is het boek natuurlijk dikker? Daar hebben we veel mee gepuzzeld. Ook met de achtergrondfoto's. Als er tekst op stond, bleef dat goed leesbaar? Waren er geen dubbele foto's? De afwerking kostte nog echt heel veel tijd, maar was wel heel leuk en gezellig om te doen." Marchal: ,,Uiteindelijk heeft iedereen van de club er aan meegewerkt. Het is daardoor ook echt een jubileumboek van ons allemaal geworden."

TROTS ,,We zijn allemaal heel trots op het resultaat. Afgelopen zaterdag kregen alle spelers hun eigen boek uitgereikt in de kantine. Met hun eigen foto op de voorkant gedrukt. Iedereen was heel enthousiast en de kinderen vonden het echt prachtig. Het hele dorp is er nu ook druk mee om te zorgen dat alle spelers hun boek vol krijgen. En voor als dat niet lukt is er op 25 maart van 14.00 tot 16.00 uur een voetbalplaatjesruilmiddag in de kantine van HDS."