• In Doorn blijven de deuren van de wereldwinkel na deze week voorgoed gesloten.

    Danny van der Linden

Laatste dagen wereldwinkel in Doorn

DOORN Voor de vaste klanten van de wereldwinkel in Doorn zal het even wennen zijn. Na 31 augustus kunnen zij niet meer terecht in de winkel aan de Amersfoortseweg. Na 46 jaar sluit de winkel zijn deuren.

Danny van der Linden

Het was niet meer op te brengen voor de vrijwilligers van de wereldwinkel, zo luidt het bericht op de website. Het tekort aan vrijwilligers en een sterk dalende omzet in de afgelopen 9 jaar hebben geleid tot de beslissingen de activiteiten van de wereldwinkel te beëindigen.

JAMMER ,,Ik kwam er niet wekelijks, maar liep toch vaak even binnen als ik een cadeau voor iemand zocht", zegt een voorbijgangster die de etalage bekijkt. In die etalage liggen op dat moment afgeprijsde artikelen. ,,Ik vind het dus wel jammer dat de winkel nu gaat verdwijnen uit Doorn. Ze hadden vaak bijzondere dingen."

Een uur later zal de opheffingsuitverkoop beginnen. Artikelen gaan voor de helft van de prijs de deur uit. Uitzonderingen gelden voor koffie, thee, wijn en andere levensmiddelen. ,,De voorbijgangster is niet van plan op een koopje te jagen. ,,Ik heb andere plannen vanmiddag", zegt ze voor ze lachend doorloopt.

VRIJWILLIGERS De Wereldwinkel Doorn is opgericht in 1973. Hoewel er in eerste instantie werd gestart met de verkoop van suiker en koffie vanuit een kraam op de markt, groeide de winkel in de loop der jaren uit tot een serieuze winkel aan de rand van het winkelgebied van Doorn.

Daar werd de Wereldwinkel een eigentijdse en bijzondere cadeauwinkel. Men kon er terecht voor unieke cadeaus. De producten die in de winkel verkrijgbaar waren, kwamen daar niet vanzelfsprekend. Er werd goed gelet op fairtrade, maatschappelijke verantwoordelijkheid, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Talloze vrijwilligers hebben zich in de loop der jaren ingezet voor de winkel. Vrijwilligers werden uitstekend begeleid en mensen die wat hulp nodig hadden werden opgeleid tot degelijk winkelpersoneel. Zij hebben zich ingezet om de doelstelling van de Wereldwinkels te realiseren, eerlijke handel met respect voor mens en milieu. In maart nog leverde de wereldwinkel een donatie aan producent Wayan op Bali. Door weersomstandigheden was de woning van de man en zijn familie deels ingestort. Een donatie van de wereldwinkel in Doorn zorgde ervoor dat het dak van zijn huis gerestaureerd kon worden.

DRIEBERGEN EN MAARN Een man met een hond gunt de winkel geen blik waardig. ,,Ik ben er nog nooit binnen geweest. Het is niet mijn soort winkel", legt hij uit. ,,Maar de winkel gaat dus dicht? Dat wist ik niet. Dat vind ik toch jammer. Want ik kwam er dan wel nooit: de bedoelingen zijn natuurlijk goed." Dan loopt ook hij door.

Mensen die graag typische Wereldwinkel-producten kopen, kunnen nog terecht in de winkels in Driebergen en Maarn. Voor het filiaal in Doorn is het doek deze week gevallen. En dat doet menigeen een beetje pijn.