• Elisabeth van Oostrum

Winkelen op feestdagen moet mogelijk worden

HEUVELRUG Winkels binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug moeten ook hun deuren kunnen openen op een groot aantal feestdagen, naast de reguliere zondagsopening. Dat vinden de lokale D66, VVD en BVH-fracties. Met het nieuwe voorstel willen de partijen 'maximale vrijheid' geven aan ondernemers om hun eigen openingstijden te bepalen en zouden zij de winkeldeuren alleen nog gesloten moeten houden op eerste Paasdag, eerste Pinksterdag en eerste Kerstdag.

Die initiatiefnemers denken dat zij hiermee tegemoet komen aan een wens om ook de mogelijkheid te hebben om op feestdagen te winkelen. Ook houden ze naar eigen zeggen ook rekening met inwoners met bezwaren van 'principiële aard', die eerder al openlijk bezwaar hadden tegen de huidige zondagsopenstelling.

PRIMA Biz3B-voorzitter Ina Smit-Roest vindt de verruiming wel 'prima'. ,,Op dit moment zullen de supermarkten hier vooral gebruik van maken. Het geeft de overige ondernemers mogelijkheden, geen verplichtingen."

Mocht het voorstel een meerderheid behalen binnen de gemeenteraad, dan mogen de winkels voortaan open op Nieuwjaarsdag, Tweede paasdag, Tweede Pinksterdag, Hemelvaartsdag, Goede vrijdag en Tweede Kerstdag.

Meer reacties op het voorstel zijn te lezen in de krant van donderdag 16 februari.