• epa04825603 Eurogroup President and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem talks to the press in the Senate (Tweede Kamer) at the Binnenhof in The Hague, The Netherlands, 30 June 2015, after a short phone conversation with euro zone finance ministers about the Greek crisis. Near-bankrupt Greece submitted a request on 30 June for 29.1 billion euros (32.4 billion dollars) in new aid to meet debt repayments over the next two years, but made little headway during a first exchange with eurozone finance ministers. EPA/Bart Maat

    Bart Maat

Wethouders zijn boos op Dijsselbloem

HEUVELRUG Wethouders van financiën uit heel Nederland zijn boos op minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA), vanwege de voortdurende bezuinigingen op hun budget. Ze willen eind deze maand met een manifest naar Den Haag.

Michiel Schaaij

Heuvelrugwethouder Jan Willem van Dongen (D66) liet verstek gaan bij een bijeenkomst van meer dan zestig protesterende wethouders in Gouda, maar overweegt wel om het manifest te ondertekenen.

 

DUBBELE AFSPRAAK ,,Gezien de kortingen die op de gemeente afkomen, vind ik dit een interessant initiatief", aldus Van Dongen, die zegt dat hij door een ,,dubbele afspraak" niet bij de Goudse bijeenkomst kon zijn.

Van Dongen gaat contact zoeken met zijn boze collega's en denkt erover om toch zijn handtekening onder het aangekondigde manifest te plaatsen.

 

PRINSJESDAG Collega-wethouder Henk Veldhuizen (CDA) vindt dat de financiële problemen van de gemeenten niet alleen de wethouders van financiën aangaan.

,,We zien in alle dossiers dat we op de grenzen zitten van wat mogelijk is en dat moeten we Dijsselbloem duidelijk maken", aldus wethouder Veldhuizen.

Met Prinsjesdag in aantocht is dit het beste moment voor een duidelijk signaal in de richting van Den Haag, vindt het Heuvelrugcollege.  

 

VEELGEHOORD Volgens meer dan zestig gemeentelijke schatkistbewaarders dreigt ons land onbestuurbaar te worden, als Dijsselbloem op de ingeslagen weg voortgaat. Volgens de wethouders van financiën gaat het om 'platte bezuinigingen waar geen toekomstvisie achter zit'.

Nu het kabinet steeds weer met onverwachte kortingen op het budget komt, wordt het voor gemeenten steeds moeilijker om de plaatselijke voorzieningen overeind te houden.

,,Hier valt niet tegenop te bezuinigen", is een veelgehoorde kreet in wethoudersland.